По-високи вноски в НОИ и нищо във фондовете

Предложението на социалното министерство е да замръзне процентът, който отива в лична партида, а увеличените с 4.5% осигуровки да отиват само в държавата.

Вноската за универсалните пенсионни фондове да не се увеличава, а осигуровките към фонд „Пенсии“ и фонд „Безработица“ да се вдигнат общо с 4.5 пункта през следващите 12 години. Предложението е на Министерството на труда и социалната политика и бе представено по време на поредната от серията дискусии, свързани с предстоящата пенсионна реформа, пише „КапиталDaily“.

Николай Николов, съветник на социалния министър Ивайло Калфин, обяви, че по този въпрос няма консенсус в работната група. В Кодекса за социалното осигуряване е заложено, че от началото на 2017 г. вноската към фонд на родените след 31 декември 1959 г. трябва да се увеличи с два пункта.

„Ако се приеме предложението за плавно увеличаване на вноската в НОИ и в същото време се отмени увеличението в универсалните пенсионни фондове, натовареността на осигурените и осигурителите няма да изчезне. Тя обаче ще се облекчи в голяма степен“, смята Николов.

НОИ е изготвил таблица с ефектите върху приходите от осигурителни вноски от увеличението с 4.5% на осигурителните вноски за данък общ доход и на запазване на осигурителната вноска за универсалните пенсионни фондове на 5%.

Според Николов тези два пункта са изцяло за сметка на работниците и работодателите. „Общата социална вноска за трета категория труд ще стане 19.8% вместо сегашните 17.8%“, смята експертът. Той твърди това на база сегашните разпоредби в Кодекса за социално осигуряване.

Там е разписан графикът, по който се увеличават вноските към универсалните пенсионни фондове. Няма обаче график за намаляване на вноската към НОИ. Това според Николов е направено умишлено при създаването на кодекса, за да не се натоварва допълнително държавното обществено осигуряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *