По-високи цени на стоки и услуги според оценките на потребителите, обобщени от НСИ

Цените на стоките и услугите се покачват, според оценките на потребителите, обобщени от Националния статистически институт. Данните за потребителското доверие идват на фона на месеци дефлация и отчетено минимално увеличение на средната работна заплата през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината.

Средната месечна работна заплата e 879 лв. за второто тримесечие на годината и нараства спрямо първото с 2.3%, отчитат от статистиката. Спрямо година по-рано месечното възнаграждение се е повишило с повече от 7%. Най-високо платени остават хората, които се занимават с разпространението на информация и с далекосъобщения или работят във финансовата сфера.

Според националната статистика, по-голямата част от хората смятат, че през следващите 12 месеца финансовото им състояние ще се подобри. Живеещите в градовете коментират, че ще има подобрение в общото икономическо състояние на държавата, а хората в селата имат по-песимистични нагласи.

Въпреки дефлационните процеси, отчетени от националната статистика, всички потребители са категорични, че стоките и услугите са поскъпнали. Те очакват тази тенденция да се запази, макар и с по-бавни темпове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *