По-ниска зърнена реколта при по-високи цени

Зърнената реколта през тази година ще бъде малко по-ниска от рекордната 2017 г., но същевременно цените започват плавно повишение заради проблеми в ключови световни производители.По-ниска зърнена реколта при по-високи цени.

Резултат с изображение за зърнена реколта 2018

Жътвата на основните есенни култури е към края си, като понижението на продукцията за различните видове култури варира от близо 4 до над 20%. Ръст на годишна база има единствено при рапицата, но той се дължи на повече засадени площи.

Същевременно цените на продукцията започват да се покачват след няколко години задържане на по-ниски нива на световните пазари. В началото на тазгодишната кампания спрямо същия период на миналата година увеличението е между 4 и 14% по данни на земеделското министерство.

Спад на реколтата от пшеница и ечемик, увеличение при рапицата

Според последните оперативни данни на земеделското министерство при ожънати 90% от полетата с пшеницата реколтата ще бъде по-ниска от миналата година. Данните към момента сочат, че в момента прибраната реколта е 4.94 млн. тона, което е спад от 3.8% на годишна база. Това се дължи на постигнатия по-нисък среден добив от един декар, който през тази година е 484 килограма, тоест има спад от 8.2% на годишна база. Иначе като цяло засетите площи с пшеница през есента на 2017 г. са повече спрямо предходната година, информира в.Капитал.

Намалението на средния добив се дължи на проблемите с дъждовете от последните месеци, както и на аномалиите през пролетта, които са повлияли на развитието на посевите. През последните месеци имаше сигнали и че на определени места се очаква произведената пшеница да бъде с по-ниско качество от обичайното.

Данните на земеделското министерство сочат, че 2018 г. няма да бъде по-добра и за ечемика. При ожънати 97% от площите с тази култура се отчита спад на производството на годишна база от над 20%. Към момента прибраният ечемик е над 490 хил. тона, като намалението при тази култура се дължи както на по-малкото засети площи (11.9% спад спрямо предходната година), така и на по-ниския среден добив от декар (8% намаление на годишна база).

Оперативните данни показват, че България ще постигне по-високо производство на рапица. До момента са прибрани над 443 хил. тона, което е ръст от 2.5% в сравнение с миналата година. Причина за по-голямата реколта е, че фермерите са засадили повече площи – за една година те са нараснали с 13.6%. Като среден добив от декар при рапицата всъщност е най-голямото намаление спрямо всички есенници – през тази година той е 244 кг, или с 12.6% по-малко от миналата година.

Цените тръгнаха нагоре

На фона на очакваната по-ниска продукция през тази година цените тръгнаха нагоре, каквито бяха още първите прогнози през пролетта. Според изследването на земеделското министерство към 25 юли средната цена на хлебната пшеница е била 304 лв. за тон, което е увеличение от 10.2% на годишна база.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *