По-ниските субсидии за екоенергия в ЕС отблъскват инвеститорите

Намаляването на субсидиите за зелена енергия в някои европейски страни, сред които Германия, Чехия, Италия и Испания разколебават инвеститорите, пише Ройтерс. Въпреки това сектора се очаква да отбележи за втора поредна година рекорд като присъедини нови ВЕИ-мощности.
Някои от европейските страни орязаха заради кризата финансирането на проектите за екоенергия, за да не бъдат в тежест за държавните им бюджети и да не натоварват допълнителнo потребителите. Това обаче предизвика несигурност сред инвеститорите в зелена енергия.
„Главен приоритет на правителствата в момента е да намалят държавния си дефицит. Затова и повечето гледат на възобновяемата енергия като на лукс, който в момент на криза не могат да си позволят“, коментира президента на „Елемент Пауър“, компания, която произвежда електроенергия от вятър и слънце. Италия планира да обяви нови намаления на субсидиите за слънчева енергия. Испания скоро оряза държавната помощ за вятърната енергия и обмисля по-сериозни намаления за енергията от слънцето. Чехия вече намали субсидиите си още през март. Заради регулаторния риск инвеститорите трябва да се състезават за финансиране с проекти със сигурни ползи в утвърдени индустрии, смятат производителите на екоенергия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *