По-ниски разходи за лихви и обезценки увеличиха печалбата на банките

По-ниски разходи за лихви и обезценки увеличиха печалбата на банковата система през януари тази година. Спрямо същия месец на миналата година финансовият резултат на сектора има ръст от 15% (9.7 млн. лв.) до 72.4 млн. лв, показват данните на БНБ.

Януарското нарастване е второ поредно, след като общата печалба в сектора за изминалата 2013 г. беше по-висока от тази за предходната година (с 3.11%). Така за първи път след последната добра година – 2008 г., секторът отчете по-висока годишна печалба. Принос в това увеличение има и слабият финал на 2012 г., когато се оказа, че през декември банковата система е приключила на загуба (37.3 млн. лв.), като това се случи за първи път от над 10 години.

Ръстове

Постигнатото намаление в разходите за лихви (с 12.9%, или 24.3 млн. лв. годишно) до 164.6 млн. лв. подобрява общите финансови и оперативни резултати на системата, което оказва положително влияние върху печалбата на сектора. Размерът на обезценките през януари (71 млн. лв.) също е по-нисък в сравнение със същия месец на миналата година (с 10%, или 8 млн. лв.), което също има своя благоприятен ефект във финансовия резултат. Зад спадащите разходи за обезценки най-вероятно седи отписването на заеми, които банките смятат за несъбираеми, от балансите им, както и продажбата на пакети от кредити.

В пика на кризата, когато необслужваните кредити скачаха с двуцифрен темп, а лихвите по депозитите достигнаха двуцифрени нива, именно разходите, които банките правеха за покриване на просрочията и за изплащане на високи лихви по депозити на клиентите си, изяждаха печалбата им. Системата реализираше постоянен спад на финансовия резултат в продължение на пет години. Сега секторът се радва на сравнително стабилизиране в темпа на растеж на необслужваните заеми и на относително по-ниски лихви по депозити в сравнение с тези по време на депозитната война.

Друго нарастващо перо са приходите от такси и комисиони (2.4% годишно) до 72.8 мнл. лв. До известна степен те компенсират постоянно намаляващите приходи от лихви на банките заради слабата кредитна активност. През януари спадът в лихвените доходи на банките е с 2.2% (8.7 млн. лв.) до 385.7 млн. лв. Нетният лихвен доход обаче се подобрява и е с ръст спрямо същия период на миналата година (7.6%).

Кредитите се свиват, депозитите растат

И тази година кредитирането започна със спад, като намаление има на всички сегменти в портфейла на системата, което стана ясно още от данните за кредитирането, публикувани няколко дни по-рано. Намаляват и заемите за предприятия (0.5%), и тези за домакинства – жилищни и потребителски (общо с 0.2%).

Според банкери в последно време се наблюдава известно оживление сред средните по големина компании в страната, които започват да възстановяват инвестиционни начинания и активизират интереса си към кредити. За да излезе портфейлът с ръст, е необходимо обемът на новия бизнес (новоотпуснатите кредити) да надвишава погашенията по съществуващи заеми и това да доведе до нетно нарастване. Очевидно новите обеми все още не са достатъчни.

Продължават да растат депозитите в системата, като основните източници остават тези на домакинствата и на фирмите. Най-съществен е приносът на спестяванията на домакинствата – за един месец са нараснали с 642 млн. лв. (до 39.9 млрд. лв.) и вече формират близо 54% от всички привлечени средства в банковата система. Ресурсът от фирми се увеличава през януари със 149 млн. лв. (до 23.8 млн. лв.). Така от БНБ посочват, че процесите и факторите, влияещи върху банковата система през 2013 г., се запазват и през първия месец на тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *