По примера на Финландия: Холандия също ще дава по €890 месечно на гражданите си

Холандия реши да последва примера на Финландия и да въведе безусловен базов доход за своите жители. Проектът първоначално ще стартира в град Утрехт и в още 19 други общини в страната. Основната идея е хората там да получават тези пари, без значение дали работят или не, както и независимо от размера на доходите им.

Един от инициаторите на проекта е Хелен де Бур, която е общински съветник в малък град в близост до границата между Холандия и Германия. По нейните думи това е „малка стъпка” към въвеждането на основен доход за всички граждани на европейската страна, пише Observer.

Идеята е средствата да бъдат отпускани на безработни, без задължението те да си намерят работа. В същото време обаче те няма да загубят помощите, ако бъдат наети, обяснява съветникът на либералдемотратическата партия в общината в Утрехт Нинке Хорст.

Базовият доход трябва да подпомогне хората, които са принудени да работят, за да се издържат, но в същото време често сменят работното си място. Според инициаторите на проекта тези 890 евро ще бъдат достатъчни тези граждани да отделят повече време, за да намерят най-подходящата за тях позиция и да останат на нея за по-дълго.

Някои от поддръжниците на идеята смятат, че освен за отделните хора, въвеждането на базов доход ще бъде в помощ и на държавата. Според тях така властите ще могат да спестят от административни разходи. От друга страна представители на левицата в Холандия са притеснени от идеята т.нар. „гражданската заплата” да се превърне от изключение в право.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *