По света вече посрещнаха Новата година

Жителите на тихоокеанския остров Киритимати посрещнаха новата 2012 година. Киритимати е най-големият остров на република Кирибати. Той заема 40% от общата площ на островната държава.

В австралийския град Сидни новогодишните тържества също ще бъдат съпроводени с празнични илюминации, като за фойерверките са похарчени милиони долари. Самоа и Токелау първи си казаха наздраве през 2012 година след като пропуснаха един ден, за да влязат в нова часова зона. Двете островни държави от 29 декември преминаха направо в 31 декември като пропуснаха един ден. Решението бе взето заради търговските отношения с основните им партньори от Австралия и Нова Зеландия.
Пищни новогодишни тържества се подготвят във всички столици по света. В Лондон над 250 хиляди души се очаква да наблюдават на брега на Темза фойерверките в чест на Новата година. В Ню Йорк Лейди Гага ще натисне копчето за спускане на огромното кристално кълбо на Таймс скуеър.
В предновогодишна треска са Океания и Азия, където първи посрещнат новата календарна 2012 г. По лунния календар тя ще бъде и година на Дракона.
В Токио новата година ще настъпи около 17 ч.
Търговците там се радват на добри продажби както на луксозни подаръци, така и на продукти за празничната трапеза. Хонконг бе посетен от 40 милиона туристи през годината, а през последни дни напливът е още по-голям, въпреки солените цени в скъпите магазини. На другия край на земното кълбо нюйоркчани тестваха кристалното кълбо, което отбелязва настъпващата година.
А шотландците по стара традиция се отдават на новогодишни празненства три ди преди края на старата година. В Русия пък започна една от най-дългите празнични почивки на планетата. Официалните институции и повечето фирми в страната затварят за 10 дни. След посрещането на новата година, почивният маратон продължава с очакването на Рождество Христово. Руската православна църква чества празника на 7 януари. Така руснаците ще идат на работа едва на 9 януари. Празничната серия в страната обаче ще завърши на 14 януари, когато се отбелязва така наречената Стара Нова Година по Юлианския календар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *