По 1250 евро пряка субсидия за фермери със земя до 10 дка

По 1250 евро пряка субсидия ще получават малките земеделски производители, които обработват до 10 декара от тази година.
Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на среща с медиите под надслов „Открито управление“. На нея дойдоха над 200 главни редактори и журналисти. Идеята е на премиера Пламен Орешарски, а той поканил и лидерите на двете подкрепящи кабинета партии – Сергей Станишев на БСП и Лютви Местан на ДПС.
Срещата бе открита от премиера.

Подпомагането на земеделските производители се дължи лично на премиера, който постави адекватни задачи на министри и те бяха изпълнени, подчерта Местан. Според него при договарянето на евросредства от предишния период е била допусната фундаментална грешка, заради която 6% едри производители получавали 86%от 1,2 млрд. лева за директните плащания. Затова „още от тази година ще прилагаме т.нар. преразпределително плащане, чрез което всички малки и средни стопанства, обработващи до 300 декара, ще получават вместо 30 лв. 45 лева на декар“, заяви Местан. Той е категоричен, че от това няма да пострадат едрите производители, които ще продължат да получават по 30 лв. на декар.
Местан обясни също, че 1250 евро ще са необвързани дори с конкретно производство. „Мярката ще засегне 80 000 семейства. Това е най-радикалната промяна, за коятоземеделският производител може да мечтае в последните 7 г. реално членство на България в Европейския съюз“, заключи Местан.

„Ще има великденски добавки към пенсиите на поне 1 млн. пенсионери.“ Това пък заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на срещата. Според него добавка трябва да се осигури за всички възрастни хора с доход под 251 лв., колкото е линията на бедността. „Справедливо е държавата да помага на най-бедните и най-нуждаещите се“, подчерта Станишев. А лидерът на ДПС Лютви Местан разсея всички подозрения за предизборни стъпки с думите: „Добавките ще станат традиция и ще ги има и за догодина преди Коледа и Великден, когато няма да има избори.“

Премиерът Пламен Орешарски пък риторично попита: „Ако всяка година има избори, трябва ли да се откажем от социални политики, за да няма тези подозрения.“
На въпрос за цените на тока премиерът заяви, че ги следи, че повечето от тях имат основания, но ДКЕВР ще реши. Той припомни, че от 2015 г. предстои либерализация на пазара и цените не може да бъдат пресирани.

„Не мога да кажа дали ще са по-високи, или по-ниски, ако са по-високи, ще засилимпомощите за бедни семейства,
каза премиерът. И той, и двамата партийни лидери обещаха, че демонополизацията ще продължи. Припомниха и направени важни стъпки за облекчаване на бизнеса и за защита на потребителите.

Премиерът Пламен Орешарски: Бизнесът даде заявка за 3500 работни места

Организирах тази среща като стъпка в утвърждаването на открития стил на управление, който се опитваме да водим. Знаете, че още от поемането на мандата периодично се отчитаме за свършеното. Когато поех мандата в средата на миналата година, заварих резултати от еднолично управление, от един истински политически волунтаризъм. Наследихме икономика в депресия, тенденция към все по-голяма задлъжнялост, особено в сектора на енергетиката, и нарастващ брой домакинства, които бяха обезверени, притиснати от бедност и социално отчаяние. Само един пример – ако през 2009 г. при старта на предходното управление, отчитайки едногодишно закъснение, имаше 81 000 новородени бебета, което бе рекорд за предишните 20 г., то миналата година раждаемостта слезе на 59 000 бебета, тъжен рекорд за последните 50 г.

Най-острият дефицит на общественото и социално-икономическото ни развитие, който наследихме, обаче, е безспорно в спазването на върховенството на закона. Единните правила за всички, ефективната конкуренция в икономиката, адекватната защита на потребителите и много други обществени и социални дефицити са само част от проявленията на недостатъците при прилагането на върховенството на закона. По отношение на насърчаването на инвестиционната активност и на предприемачеството позитивното развитие на икономиката от края на миналата година започва да дава първи обнадеждаващи резултати по отношение на безработицата и заетостта. За първите два месеца са заявени от работодателите с 3600 повече работни места спрямо същия период на миналата година. Продължаваме да държим на мерките по временната заетост, но търсим по-полезни форми като например програмата, по която се предвижда около 5000 безработни да бъдат заети като охранители в по-малките населени места, за да подпомогнат борбата с битовата престъпност. Ръководим се от разбирането, че без да се възстанови икономическото развитие, не може да се решат каквито и да е други социални въпроси, затова усилията за по-приветлива бизнес и инвестиционна среда ще продължат с неотслабващо темпо.

Необходимо е заздравяване на политическата и парламентарната система с най-простото обяснение, че модерната демокрация е партийно-парламентарна,
каза Орешарски. С уговорката, че няма какво повече да добави, той цитира сентенцията на Чърчил, че „демокрацията е лоша система, но няма по-добра“.
Като успехи на кабинета мога да посоча ускореното възстановяване на ДДС , развитието по проекта „Южен поток“, изграждането на междусистемните газови връзки, развитието по проекта за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, създаването на публичната инвестиционна програма от 500 млн. лв. Той припомни, че е ускорено усвояването на европарите: „Заварихме разплатените средства на ниво от 37%, а в края на февруари 2014 г. те са вече 58%. Пред финализиране сме на споразумението с ЕК по отношение на оперативните програми за периода до 2020 г., което ще гарантира ефективно и бързо.

БСП не харесва идеитена кабинета за демонополизация на здравната каса

БСП не е съгласна с планирания от кабинета вариант за демонополизация на здравната каса, при който НЗОК ще плаща само минимален пакет от здравните услуги, а частните фондове ще надграждат. Това стана ясно от отговор на въпрос на лидера на социалистите Сергей Станишев. „Държим на солидарност и достъпност на здравеопазването. Няма да позволим здравеопазването да бъде все по-качествено за богатите и недостъпно и ограничено от минимуми за бедните“, категоричен бе Станишев.

Лидерът на социалистите за пореден път подчерта, че неговата партия настоява за замяна на плоския данък с прогресивен, за да може по-богатите да плащат повече данъци. Харесвам данъчно-осигурителната система, бе обаче коментарът на премиера Пламен Орешарски на въпрос за промяна на ставките на данъци и осигуровките. Според думите му дефицитите в НОИ ще бъдат запълвани с покачващи се приходи от данъци, а не с вдигане на осигурителните вноски. Орешарски сподели, че е бил наясно с това още когато през 2009 г. като финансов министър е свалил размера на осигуровките.

Държавата няма да строи заводи

Бюджетът няма да налее нито лев в създаването на нови предприятия. Реиндустриализацията трябва да се случи с насърчаване на частните инвестиции. В момента в агенцията за инвестиции има доста намерения за създаване на мощности за производство на автомобилни компоненти например.“
Така премиерът Пламен Орешарски отговори вчера на въпрос на главния редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев за това какво означава реиндустриализацията и как държавата ще помага тя да се случи.

Преди по-малко от месец на среща с бизнеса премиерът заяви: „Не възнамеряваме да правим държавна индустрия, нито да реанимираме фалирали предприятия.“
Тогава той уточни, че за да се случи реиндустриализацията, кабинетът ще насърчава частните инвестиции в индустрията. „Национализация или наливане на публични пари в закъсали фирми ще се въздържаме да правим. Нито един бюджетен лев няма да бъде ползван за придобиването на каквито и да било производствени активи“, подчерта тогава Орешарски. И добави, че частните инвестиции гарантират по-голяма отговорност и по-добро управление, защото те рискуват своите пари.

В обществото имало страх- да не се върне ГЕРБ на власт

БСП се стреми да спечели достатъчно доверие, за да е първата политическа сила на евроизборите, обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев. „Знам, че кабинетът ще има повече доверие от обществото за реформи“, обясни председателят на БСП.

Няма пряка връзка между оцеляването на кабинета и резултатите от евровота,
подчерта Станишев. При лош резултат на управляващите партии обаче силите на ГЕРБ, на реванша ще надигнат гребен, предупреди той. Лидерът на БСП разказа как на среща с кметове социалисти посочил, че се е върнало усещането за свобода, а премиерът Пламен Орешарски го поправил, че в обществото още има страх какво ще се случи, ако ГЕРБ пак се върнат на власт.

„Да припомня, че евродепутатите ни ще са 17, за да има малко мярка в заявките на партиите. Никой не пада под 2-ма евродепутати, но все пак ние нямаме 30 места в ЕП. Притеснявам се дали ще остане място поне за един от БСП“, каза още Станишев. Соцлидерът опроверга и твърденията, че ДПС преяжда с власт, а БСП се огъва пред движението. Той подчерта, че коалиционното споразумение между двете партии е управленската програма на правителството. И разказа, че е извадил споразумението на тройната коалиция, в което от 7 страници 6 са посветени на разпределението на постове по схемата 3:5:8. „На въпроса кой предложи Пеевски и тримата сме отговаряли нееднократно. Този въпрос се превърна в димна завеса за неотговаряне на много въпроси за политическата система“, подчерта още Станишев.
Лидерът на ДПС Лютви Местан пък обяви, че вече на всякакви въпроси, свързани с депутата Делян Пеевски, ще отговаря с контравъпрос: „За този Пеевски ли
ме питате, който се е срещал с Борисов“ . Тези срещи са значими не само за Пеевски, но и за Бойко Борисов, обясни Местан и обяви, че лидерът на ГЕРБ се е превърнал в синоним на задкулисието.

Солидарност и справедливост- най-важни са управлението

„Трите посоки, в които ще водим България, ги пише на моята управленска програма – възстановяване на икономическото развитие, държавността и върховенството на закона и солидарност в обществото ни в един свят, в който ножицата между бедни и богати се разтваря все повече.“ Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос на издателя на в. „24 часа“ и в. „Труд“ Венелина Гочева кои са трите посоки на управлението до края на мандата, независимо кога е той.

Орешарски подчерта, че под върховенство на закона разбира не само налагането на наказания за нарушителите, а спазването на правилата от всички.
„Трите посоки са възстановяване на чувството за справедливост“, подчерта и председателят на БСП Сергей Станишев в отговор на въпроса. Като прояви на справедливостта лидерът на социалистите изтъкна не само социалната справедливост и мерките в защита на най-бедните, които предприема правителството. „Нормално и справедливо е МВР да престане да бъде партиен инструмент за репресии. Нормално и справедливо е инситуциите да не рекетират фирмите. Справедливо е да се помогне на бедните и нуждаещите се“, обясни Станишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *