Правата ми като учител

Отскоро работя в образователната система. Като млад и неопитен учител все още не съм съвсем наясно какви права притежавам и как мога да ги упражня. Трябва да съм пример за по-малките, а и за всички останали, тъй като професията ми е изключително важна за обществото. Затова смятам, че трябва да знам какви права имам на работното място.

Правото ми да бъда учител

Имам право да стана учител, когато отговарям на определени изчерпателно изброениизисквания, например да не съм осъждан за умишлено престъпление. За наличието или липсата на всички тези обстоятелства трябва да предоставя съответнитедокументи.

Освен да отговарям на гореизброените условия, за да бъда учител, трябва да имам съответната учителска правоспособност, която придобивам, след като премина обучение и положа всички изпити. Не е от значение дали съм български гражданин или чуждестранен, стига да отговарям на определени условия, а именно: да съмпостоянно пребиваващв страната и да съмлегализиралдипломата си за завършено висше образование и документа за учителска правоспособност.

Права, свързани със самата професия

Със започването на работа като учителимам право държавата да ми осигури необходимите условия закариерно развитие. Освен това имамправо и задължение за повишаване на квалификацията и образованието. Целта на това право/задължение е да се задоволят потребностите на образователната система и моите интереси, както и да придобия нови методи и техники на обучение. Имам задължение да повиша професионалната си квалификация, например, когато се променят изискванията за преподаване на даден предмет.

Имам възможност да придобияпрофесионално-квалификационна степен., която съответства на достигнатата от мен професионална компетентност. За придобитата от мен степен трябва да ми се признае по-високо професионално равнище и съответно да се увеличитрудовото възнаграждение.

Права във връзка с упражняване на професията

Имамправо да изисквам от учениците да не пречат на осъществяването на служебните ми задължения– например да не говорят в час, да не тичат по коридорите и т.н. Мерките, които мога да предприема са такива, с които да не унижавам ученика или да прилагам физически и психически тормоз върху него. Например, могада предлагам на директора да наложи наказаниезабележка на някого от учениците, когато сметна, че се уместно.

Като учител мога сам да определям методите и средствата на преподаване, стига обаче с тях да не нарушавам правата и достойнството на учениците. Имам право също да давам оценки за проектите на учебници по предметите, които водя. Министърът на образованието одобрява учебници като взема предвид тези оценки, а аз мога сам да избера по кои да провеждам обучението. В пълното си право съм и когато използвам сградата на училището и цялата му база за осъществяването на моите служебни задължения.

Работата на учителя е изключително важна и поради това следва да ни се отдаватпочит и уважениекакто от учениците, такаи от всички административни органи и обществеността. От последните мога да изисквам съдействие и помощ за преподаване. Например, във връзка с учебния процес, по моя преценка мога да заведа учениците в сградата на общината, за да се запознаят с нейната структура, а общинскатаадминистрацияв случая не би следвало да ми откаже съдействие.

Аз нямамправо да давам частни уроци срещу заплащанена деца, които учат в училището, където работя. За тези обстоятелства трябва да подам декларация в едномесечен срок от началото на всяка учебна година до директора на учебното заведение, където следва да опиша дали съм предоставял платени образователни услуги и ако съм – доказателство относно липсата на конфликт на интереси, тъй като в противен случай носядисциплинарна отговорност. Важно е да се отбележи, че, ако съмдиректор или помощник-директор, азнямам абсолютно никакво право да давам частни уроци. Т.е., дори когато аз замествам директора или помощник-директора, не мога да предоставям образователни услуги срещу заплащане. Такива естествено могат да предоставям във всички случаи, но само безвъзмездно.

Когато под мое ръководство учениците са постигнали високи резултати, тази дейност може да се популяризира и да получа обществено признание, а също имам право да бъда поощрен с грамоти и награди. Дали дадени резултати са високи и колко високи са те се преценява спрямо конкретния случай. Това може да се случи например, когато учениците се класират за олимпиада или спечелят медал от международно състезание.

Аз и всички останали учители, помощник-директорите, възпитателите и целият педагогически персонал имамеправо и задължение да участваме в състава наПедагогическия съвет.

Права в отношенията с директора на училището

Като учител моят работодател е директорът на училището, поради което и аз сключвамтрудов договорс него. От него имамправо да получавам отговор на всичките ми въпроси, свързани със служебните ми задължения и възможностите за повишаване на квалификацията ми. Мога същода давам мнения и предложения за развитието на училището. Например мога да предложа начин за разпределение на стипендиите или да предложа ученик, който е постигнал успехи в обучението си, да получи награда или поощрение. Такива мнения и предложения мога да давам по всяко време, както и на педагогическия съвет, където те да се гласуват.

Освензаплатата, която получавам, ако живея в друг град, различен от работното ми място, аз имамправо на пътни разходи. Те обаче не покриват цялата стойност, която заплащам, за да отида на работа, а само определен процент. Също като част от педагогическия персонал имам право на определенасума, която да използвам,за да си закупя представително облекло. Тя се плащаза всяка календарна годинаи аз сам мога да избера облеклото, което да закупя с нея, стига да отговаря на служебното ми положение. Стойността на представителното облекло се отделя от бюджета на училището и се определя от самия директор. Ако постъпя на работа, трябва да ми се изплати сумата за представително облекло пропорционално за оставащите месеци до края на годината. Когато напусна, трябва да върна пропорционално сумата за месеците, през които не съм работил до края на календарната година.

(*)Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт.(*)

Автор: Йоана Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *