Правата ми при ПТП без гражданска отговорност на виновния водач

Аз съм собственик на МПС. То бе увредено следпътнотранспортно произшествиес друго МПС, което нямазастраховка Гражданска отговорност. Пред мен изникват въпросите – за какви щети мога да претендирам? Кой ще ми ги плати? А къде да предявя претенцията си за обезщетение?

Имадва видаобезщетение

За имуществени вреди – например когато колата ми е увредена в резултат от ПТП-то, трябвало е да яремонтирами т.н.
За неимуществени вреди– когато съм счупил крайник или е причинена смъртта на някой от спътниците в колата ми. Бих могъл да претендирам и обезщетение за имуществени вреди, вследствие на смърт или телесни увреждания.

Обезщетение мога да искам от:

Застраховател, получил лиценз и предлагащ задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, съответно задължителна застраховка “Злополука” на пътниците.Застрахователят е длъжен в срок до два месеца от получаване на молбата ми да събере допълнително необходимите доказателства, да извърши оглед, ако такъв е необходим, и да предаде на фонда цялата преписка по предявената от мен претенция.
Гаранционния фонд с писмена молба, придружена с доказателства относно пътнотранспортното произшествие, правото ми да получа обезщетение във връзка със събитието и размера на причинените вреди.

Процедура пред Гаранционния фонд

Гаранционният фонд е институцията, която изплаща обезщетения, когато автомобилът, който ме е ударил, няма задължителната застраховка “Гражданска отговорност” или ако виновникът за произшествието е неизвестен.

Процедурата стартира като подам молба (уведомление) пред Гаранционния фондлично или чрез мойпълномощникв офиса на Фонда на адрес: гр. София, п.к. 1000, ул. “Граф Игнатиев” № 2, ет. 4 или я изпратя по пощата, като препоръчана пратка с обратна разписка. Уведомление е необходимо да бъде заведено в регистъра на Фонда, за което получавам входящ номер.

Имуществени вреди

Когато има само имуществени вреди, към молбата задължително трябва да приложа доказателства за настъпилото събитие. Иматри видадоказателства, които представям. Те доказват:

Настъпването на пътнотранспортно произшествие.Това са констативен протокол, протокол за пътнотранспортно произшествие или удостоверение, изготвени от органите на Министерството на вътрешните работи, удостоверяващи настъпването на ПТП, в оригинал и др.
Правото ми да получа обезщетение–Копие от регистрационния талон на увреденото МПС. Ако съм наследник – Удостоверение за наследници в оригинал и Завереното копие на акт за смърт.
Размера на причинените вреди.Мога да представя изпълнителен лист; протокол за оглед от застраховател, койтозадължително да бъде заверен с подпис и печат от застрахователя; снимки на вредите по колата, фактури за извършен ремонт и т.н.

Намерих пълния списък с необходимите документи на сайта на Гаранционния фондтук.

След като подам молбата си пред Гаранционния фонд и получа своя входящ номер, очаквам решението на Фонда относно сумата, която ще ми изплати.

Обезщетението за претърпени имуществени вреди се определя от Управителния съвет на Фонда, въз основа на оценка на щетите. Размерът на обезщетението не може да надхвърля размера на минималната застрахователна сума по задължителните застраховки, определена за годината, в която е настъпило пътнотранспортното произшествие.

Гаранционният фонд има законов срок, в който трябва да се произнесе. Той е до 3 месеца от датата, на която претенцията ми е заведена в регистъра на Фонда. В този срок Управителният съвет трябва да излезе с решение и да плати обезщетението по банковата ми сметкаили да откаже плащането, ако представените от мен доказателства не са били достатъчни.

Неимуществени вреди

Ако вследствие от катастрофата съм със счупен крак, платил съм много пари в болницата, за лекарства и терапия, аз съм в правото си да искам обезщетение за неимуществени вреди.

При предявяване на претенция за обезщетение за неимуществени вреди, към молбата към Фонда, трябва да приложа и копие от лице и гръб на лична карта или свидетелство за управление на МПС, както и IBAN и BIC на банкова сметка и трите ми имена, съгласно документ за самоличност.

Освен изброените по-горе, които удостоверяват настъпилото пътнотранспортно произшествие, може да ми поискат идоказателства за телесните повредии размера на неимуществените вреди. Например медицински експертизи, бележки, удостоверения, епикризи, анамнези, протоколи от лекарски комисии или ТЕЛК, болнични листове и др.

Допълнителни доказателства ми се искат само ако необходимостта от тях не е можело да бъде предвидена към датата на завеждане на претенцията ми и най-късно в срок до 45 дни след като съм представил документите.

При смърт или телесни увреждания претенцията и представените доказателства се обсъждат от експертна застрахователно-медицинска комисия към Гаранционния фонд. При телесни увреждания се разглеждат обстоятелствата, при които е настъпило събитието, тежестта и сериозността на болките и страданията, които съм изтърпял и т.н.

Има самотри случая, в които мога да предявя претенцията си за обезщетение пред съда. Това са:

Когато не съм съгласен с размера на определеното обезщетение.
Бил е постановен отказ от обезщетение.
Управителният съвет на Гаранционния фонд не се е произнесъл в законовия 3-месечен срок от предявяване на претенцията.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор: Николета Безергянова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *