Правила за епохата на строги икономии

Вloomberg

Едно нещо стана ясно по време на кризата с държавния дълг – през следващите пет години правителствата по целия свят ще предприемат жестоки съкращения на разходите си. И ще го правят или заради изисквания на Международния валутен фонд като Гърция, или доброволно като Обединеното кралство и Германия, или бавно и неохотно като САЩ. По един или друг начин това трябва да се случи. Не може дефицитът им вечно да се движи около и над 10% от брутния вътрешен продукт.
Какво означава това за инвеститорите?
Британската фондова борса вече претърпя сътресения от спада на печалбите на компании, които са изпаднали в затруднения заради намалените правителствени разходи. А в повечето развити страни съкращенията едва сега започват. Ще станем свидетели на големи спадове на корпоративните печалби из цяла Европа и САЩ през следващите няколко години.
За да оцелеете в тази ситуация, трябва да продадете на късо компаниите, които зависят от правителствените разходи; помислете кои са регионите, които ще избегнат най-лошото, и се съсредоточете върху фирми, които могат да спестят някакви пари на правителството. Следвайте тези прости правила и портфолиото ви би трябвало да оцелее през годините на затягане на коланите.
От Великобритания вече се появиха много доказателства за влиянието, което мерките за икономии биха могли да окажат върху цените на акциите. Компанията за телекомуникационни услуги Cable & Wireless Worldwide съобщи миналата седмица, че съкращенията на разходите, предвидени от новото коалиционно правителство на Дейвид Камерън, ще намалят печалбата й. Акциите й паднаха със 17% в същия ден. Миналия месец Connaught, която работи в сектора на социалното жилищно строителство, настаняване и услуги, уведоми акционерите си, че има подобни очаквания. Акциите й паднаха с цели 41% същия ден.

50 процента

Не е голяма изненада, че мерките за икономии ще поразят тежко много компании. Държавните разходи съставляват 30% до 50% от икономиката в зависимост от страната. Ако започнете да съкращавате половината от своя БВП, за много хора животът ще стане доста по-тежък.
Как да управлявате портфолиото си в епохата на строги икономии? Ето четири принципа, които да имате предвид:
Първо: Пазете се от компании, които имат договор за държавни поръчки. През последното десетилетие държавата изнесе голяма част от дейността си към външни подизпълнители. Бяха спечелени големи контракти – а както знаем, правителствата хич не ги бива да получават максимално адекватното за платените пари, затова повечето от тези договори се оказаха с дебел марж на печалбата. На компаниите от сферата на отбраната също ще им е трудно – войните са истински лукс, когато публичните разходи трябва да се съкратят с една четвърт. Не бихте искали да притежавате акции от компании като BAE Systems в такава ситуация. Всички те ще пострадат. Изчистете ги от портфолиото си, след което ги продайте на късо.

Регионален фокус

Второ: Съсредоточете се върху определени региони. Правителствените разходи винаги са концентрирани в конкретни области – или защото са по-нуждаещи се, или защото там живеят гласуващите за управляващата партия. В Обединеното кралство това са Шотландия, Уелс и Северна Англия – централната област на лейбъристите, които държаха властта през последните 13 години. Всяка страна обаче си има регион за високи публични разходи. Избягвайте ги, защото те ще пострадат най-силно. В същото време други места, като например проспериращия Лондон и югоизточната част на страната, ще се справят добре. Инвестирайте в бизнеси, които са съсредоточени в тези места, и няма да съжалявате.
Сред британските компании особено интересна е Ocado Group. Компанията за онлайн продажби на хранителни стоки преживя тежко първично публично предлагане през миналата седмица. Въпреки това заможните купувачи от Югоизточна Англия, които са и основният й пазар, ще преживеят по-леко от повечето британци мерките за икономии.

Нови евтини механизми

Трето: Търсете по-добри капани. Правителствата няма просто да успеят да излязат от затрудненото положение. Дефицитите са прекалено големи за какъвто и да било трик. Но все пак ще трябва да измислят нови начини да правят същите неща, само че по-евтино. Частният сектор е много по-добър в това отношение от публичния. Заложете на компании от сектора на здравеопазването, образованието или аутсорсинга, които могат да измислят нови, по-ефикасни механизми за осъществяване на дейността си. Услугите им ще са силно търсени.
Една подобна фирма е Capita Group, която осигурява информация за криминалната история и досиетата на Министерството на вътрешните работи и дава идеи на правителството за спестяване на пари. Ако са добри, може да очакват ентусиазиран прием.
Четвърто: не забравяйте ръста. Историята показва, че във времена на строги икономии се наблюдава разцвет и на предприемаческите сили. През 30-те години бяха създадени нови индустрии като тези за потребителска електроника и пластмасови изделия. През 70-те години се роди индустрията на персоналните компютри и бяха основани компании като Microsoft и Apple. Когато времената са тежки, много умни хора нямат друг избор, освен да основат собствен бизнес. И ще трябва да го направят евтино, което обикновено е най-добрият начин.
Така че не действайте прекалено дефанзивно. Дори в режим на строги икономии ще бъдат основани някои страхотни нови компании. Това е добър период за търсене на бизнеси, които да подкрепите.
Къде да търсите? Какво ще кажете за новата миннодобивна компания на Натаниел Ротшийлд, Vallar Plc, която току-що беше листвана в Лондон? Най-доброто име в глобалните финанси би трябвало да успее да отвори някоя и друга важна врата, а природните ресурси са индустрия, която може само да се движи нагоре.
Част от тези инвестиции ще се окажат добри, а друга част – лоши. Ако обаче се придържате към проследените в този материал принципи, портфолиото ви трябва да оцелее и да е в добра форма. Ако ги пренебрегнете, може и да се опарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *