Правителствата и тяхната намеса във Facebook и Twitter

Най-голямата социална мрежа в света Facebook отчете тенденция националните правителства да изискват все повече данни за потребителите на сайта.

Правителствените заявки за данни от профили в световен мащаб са скочили с 18% през първата половина на 2015 г. и са стигнали до 41 214 акаунта. За сравнение – през втората половина на миналата година молбите са били общо 35 051, припомня Businеss Insidеr.

През първото полугодие на тази година социалната платформа е свалила 20 568 публикации и други видове съдържание, които са нарушавали местните закони. Броят им е близо двойно по-голям от този на премахнатото съдържание през втората половина на 2014 г. Пример за забранено съдържание е пропаганда на нацизма в Германия или изображения на тежки престъпления.

Дадено правителство често изисква основна информация за абонатите, IP адреси или съдържание в профила, включително публикациите на хората онлайн.

По-голямата част от правителствените искания са дошли от правоприлагащите органи на САЩ. Те са поискали данни от 26 579 акаунта или над 60% от всички заявки в световен мащаб.

Някои европейски страни не изостават много по-назад. Франция, Германия и Великобритания представляват голям процент от исканията за данни и са имали доста повече ограничено съдържание през 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *