Правителствените мерки в Гърция предизвикаха негативни реакции

Предложените мерки от гръцкият премиер Георгиос Папандреу предизвикаха гневен отговор от страна на работници, скептицизъм сред икономистите и понижение на финансовите пазари.
На демонстрация пред Министерството на финансите в Атина, комунистическият лидер на един от синдикатите Теодорос Георгиу заяви: „Тези мерки ще ни оставят без работа, без застраховки, без образование, без здравно обслужване. Ние трябва да реагираме на това и затова сме тук.”
Той също така призова за започване на национална стачка по-късно тази седмица.
Гръцкият министър-председател предложи ограничение на разходите, въвеждане на данък печалба, въвеждане наново на данък наследството и данък върху собствеността, премахнати от предишното правителство, и 90% данък върху премиите на частните банкери.
Но икономистите останаха критични и обвиниха Папандреу, че не e достатъчно конкретен относно това как възнамерява да разреши кризата.
Политологът Йоргос Kирос заяви, че залогът е голям, но надеждите не са големи: „Структурните проблеми на гръцката икономика, огромният публичен сектор, корупцията, укриването на данъци, всичко това е залегнало в дневния ред на правителството, но ние не знаем дали ще има някакви резултати, защото сме били свидетели на доста неизпълнени обещания. Трябват ни поне шест месеца за прилагане на мерките и от осем до 12 месеца, за да видим дали те са ефективни.”
Във вторник, Папандреу се срещна с лидерите на всички основни политически партии в президентския дворец в Атина, за да се търси консенсус за излизане от затрудненото икономическо положение.

Euronews
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *