Правителството в оставка ще управлява още два месеца

Президентът Росен Плевнелиев може да остави премиера в оставка Бойко Борисов на „Дондуков“ 1 до 22 януари. Причината е, че в конституцията няма предвидени срокове за връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство, както и за назначаване на служебен кабинет при неуспешна парламентарна рулетка (т.е., ако ГЕРБ, БСП и третата парламентарна партия, избрана от Плевнелиев, върнат мандатите за съставяне на кабинет).

 

 

 

Едва ли още в първия ден на встъпването си в длъжност Румен Радев би назначил служебно правителство, което означава, че Борисов ще трябва да почака, докато това стане факт. В най-оптимистичния вариант до края на януари.

Не е тайна, че ГЕРБ иска предсрочни избори възможно най-скоро. Това е и причината за питането на Плевнелиев до Конституционния съд (КС) дали може той да насрочи дата за вота. Конституционалисти са категорични, че не може и че новоизбраният държавен глава ще насрочи изборите за парламент. Докато чака отговор от КС, Плевнелиев даде знак, че няма намерение да бърза с връчването на мандати. В първия ден на консултациите с парламентарните партии след срещата с ГЕРБ президентът обяви, че днес е поканил БСП и че разговорите ще продължат и следващата седмица. Тогава на „Дондуков“ 2 ще се изредят лидерите на оставащите шест парламентарни партии.

След това имал намерение да свика КСНС, където политическите формации, законодателната и изпълнителната власт заедно да потърсят път за излизане от политическата криза. От думите му стана ясно, че съветът може да бъде свикан не по-рано от 28 ноември, а връчването на мандатите за съставяне на служебно правителство да започне от началото на декември пише в.Труд. ГЕРБ и БСП вече казаха, че няма да се възползват от възможността за съставяне на кабинет, т.е. те могат още в деня на връчването да върнат мандатите. Тогава президентът ще избере третата формация. В парламента усилено се говори, че тя ще е Патриотичният фронт. Усилено се коментира и вариант за съставяне на експертен кабинет. Този сценарий обаче е свързан с разцепление в ГЕРБ, като част от партията ще осигури гласове за ново мнозинство. Едва ли патриотите биха се хвърлили в подобна авантюра, тъй като резултатът от нея би бил загуба на гласове.

Технологично Плевнелиев може да нареди служебен кабинет още преди Коледа. Премиерът в оставка Бойко Борисов и днес повтори: „Плевнелиев има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент – да седнат и да направят едно служебно правителство“. Идеята двамата държавни глави да редят кабинет е капан, в който Румен Радев едва ли ще влезе. Очакванията са той дипломатично да откаже с мотив, че правомощията му на президент започват с встъпването в длъжност. Новият държавен глава още в нощта след победата си на балотажа каза следното: „Ако се стигне до необходимост от съставяне на служебен кабинет, той трябва да бъде назначен от Росен Плевнелиев. Това е негово задължение“ и допълни, че по-рано от 22 януари той няма отношение към подобно правителство.

Няма проблем, ако Плевнелиев е назначил служебно правителство, Румен Радев да състави второ. Затова е напълно възможно сегашният президент да реши да изчака до 22 януари, а дотогава премиерът в оставка Бойко Борисов да изпълнява задълженията си.

Гледан филм

Желев отказа да връчи мандат

Правителството на Жан Виденов подаде оставка на 28 декември 1996 г. Президентът Желю Желев, който знаеше, че си тръгва от „Дондуков“ 2 на 21 януари 1997 г., категорично отказа да връчи проучвателен мандат на БСП за съставяне на ново правителство и остави това на Петър Стоянов.

И Петър Стоянов търси министри

Румен Радев ще е вторият президент на България, който в първите дни на мандата си ще реди служебен кабинет. Петър Стоянов встъпи в длъжност на 22 януари 1997 г., на 28 януари връчи мандат на БСП за съставяне на правителство, а на 12 февруари назначи служебен кабинет начело със Стефан Софиянски.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *