Правителството в САЩ ще търси чуждестранен инвеститор за General Motors

Инвестиционните банкери работят по предстоящата сделка за продажбата на акциите на General Motors Co., която се очаква да привлече чуждестранни инвеститори, както и такива от Северна Америка, според изявление на финансовото министерство на САЩ.
GM и Министерството на финансите отказаха да коментират вчера преговорите с текущия партньор на компанията в Китай, SAIC, относно покупката на дял в компанията от Детройт. SAIC е собственост на китайското правителство.
Финансовото министерство в САЩ, в изявление, публикувано късно в петък, каза, че инвеститорите в GM трябва да работят навсякъде по света, с фокус в Северна Америка.
Министерството на финансите в САЩ даде заем на GM от около $50 млрд., за да помогне на компанията да изпадне в ситуация на защита при банкрут през миналата година. GM е върнал обратно $6.7 млрд. Остатъкът от спасителните пари бяха обърнато в правителствен дял от 61% в компанията.
Правителството се надява да получи останалите $43 млрд. обратно с продажбата на акции, която трябва да започне в средата на ноември.
Чуждестранните инвестиции в американския производител на автомобили и други компании са нещо нормално. Преди продажбата на дела акции, от GM ще направят двуседмично роад-шоу за представяне на компанията пред инвеститорите, като ще има представяния и в градове извън САЩ.
От финансовото министерство също така казаха, че отписването на дела на GM се очаква да бъде на максимална цена за акция и възвръщаемост за данъкоплатците, като се запази лихвата при няколкото продажби, които ще се появят след първичното публично предлагане.
Индивидуалните инвеститори ще получат достатъчно голяма възможност да покупка на акции на GM, но ще бъдат потърсени институционални инвеститори като взаимни фондове, хедж фондове и пенсионни фондове, пише в изявлението.
Очакваме, че на голяма и разнообразна група от институционални инвеститори ще бъде дадена възможността да участват, като няма един инвеститор, който да е получил специално отношение.
Правителството ще даде основните насоки в продажбата, но няма да се включва само по себе си в решенията относно разпределянето на дяловете на определени купувачи.
Миналата седмица новият главен изпълнителен директор на GM, Даниъл Акерсън, каза, че ще отнеме няколко години на правителството, за да получи парите си обратно, като GM има за цел да върне парите.
Акерсън, бивш изпълнителен директор от телекомуникационния сектор, който пое поста от Ед Уитекър на 1 септември, каза, че спасителните пари от правителството са спасили много работни места в GM и са помогнали да се запази производствената база в САЩ.
GM няма да продава никакви обикновени акции, без тези на правителството и трима други акционери. Тя обаче планира да продава привилегировани акции, които имат задължителен дивидент и ще бъдат обърнати в обикновени през 2013 г.
Главният изпълнителен директор на Chrysler, Серджио Марчионе, каза миналата седмица, че очаква първичното публично предлагане на Chrysler да се проведе през втората половина на следващата година. Chrysler получи $12.5 млрд. спасителни пари от правителството, обърнати в $7.1 млрд. заеми и дял от капитала от 9.9%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *