Правителството забрани износа на опожарена дървесина

Правителството забрани износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина с диаметър на тънкия край над 4 см от всички дървесни видове, както и на опожарени дърва за горене. Мярката е предприета по повод двойното увеличение на площта на горските пожари спрямо 2005 г., съобщи от правителствената информационна служба, цитирана от Агенция „Фокус“. Негативната тенденция е запазена и през зимните месеци на 2007 г., през които в горите са регистрирани незапомнени през годините пожари – само до края на март те са над 510 на площ повече от 6600 ха.

Ситуацията през м. юли придоби кризисен характер и като цяло броят и площта на горските пожари през 2007 г. се очертава да бъдат много над средностатистическите цифри за последните 15 години. До края на месец юли в горския фонд на страната са регистрирани 1360 пожара, при което са засегнати 34 000 ха, в това число 5400 ха от върхов пожар.

Преките щети от пожарите до момента са оценени на повече от 3,5 млн. лева. Предстои да се направи пълна инвентаризация на засегнатия горски фонд, при което те ще нараснат неколкократно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *