Правителството играе на орел, рак и щука за политиката по доходите

Документът беше изготвен съвместно със социалното министерство. Бизнесът също се обяви против, единствено КНСБ и КТ „Подкрепа“ одобряват формулата.
Бизнес, синдикати и държава се събраха вчера, за да обменят становища по подготвяното от двете министерства постановление, но след края на срещата стана ясно, че документът се оттегля за неопределено време. Министерството на финансите се обявява против, въпреки че е съавтор на идеята, обясни икономическият експерт на КНСБ Любен Тонев.
Министерство на финансите застана против Министерство на труда и социалната политика. Министерство на финансите не одобряват такъв механизъм, защото това по принцип е в нарушение на член 244 от Кодекса на труда, тоест право на Министерски съвет е да определя минималната работна заплата, а не съществува такъв механизъм. Разбира се, контрааргументът е, че Кодексът на труда затова е нормативен акт, който може да се променя в зависимост от променените условия. Така че всичко може да се нагласи, въпрос на политическа воля за въвеждането на такъв механизъм, каза Тонев.
Бизнесът също е против налагането на формула за минималната заплата с аргумента, че това ще увеличи безработицата, с което пък синдикатите не са съгласни.
Аз лично не виждам такава тенденция, защото в годините, когато нямаше никаква промяна на минималната работна заплата, тогава имаше и най-голямо нарастване на безработицата и обратно. А изследванията, които още веднъж цитирам на Европейската комисия, показват липсата на такава пряка зависимост. Особено в периоди на кризи се препоръчва и то за страните, новоприсъединените, да повишат минималната работна заплата първо като един елемент, повишаващ сувкупното търсене, второ като един защитен елемент за най-ниско платените работници, за най-уязвимите групи от работещите, допълни Тонев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *