Правителството изтегли около 600 млн. лв. външен дълг

Правителството изтегли външната емисия от дълг чрез германското законодателство, пише „Преса“. Сумата на заема обаче не е 700 млн. лв., както първоначално се очакваше, а около 600 млн. лв., разказаха запознати.

Така планираният с актуализацията на бюджета дълг от 3 млрд. лв. е почти достигнат, а фискалният резерв е малко над минимума – 4.695 млрд. лв. По закон в края на годината той трябва да е 4.5 млрд. лв.

Управляващите обявиха още през юли, че освен прекрояването на бюджета ще се тегли и нов дълг. Целта бе да има буфери в хазната за предстоящи плащания.

След като всичко бе подготвено, заедно с посредничеството на двете големи банки – Дойче Банк и Райфайзенбанк, на 11 декември заемът е бил изтеглен.

Справка на сайта на финансовото министерство показва, че към 10 декември страната е взела от вътрешния пазар 2.25 млрд. лв. Заедно с новите 600 млн. лв. и планирания заем от още 50 млн. лв. таванът на дълга ще бъде достигнат.

От финансовото министерство не успяха да дадат подробна информация за това трите транша от 7, 10 и 15 години с каква лихва са договорени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *