Правителството на САЩ спря работа

Белият дом разпореди на държавните служби да започнат поетапно спиране на работа, след като Конгресът не прие бюджета преди да изтече крайният срок в полунощ. Причината е, че администрацията на Барак Обама и републиканската опозиция в Конгреса не успяха да се споразумеят за финансирането на правителството. Последният път когато правителството спря работа поради същите причини бе преди 17 години по времето на Бил Клинтън, продължи 21 дена и струваше над 1 милиард долара.

Този път в ябълка на раздора се превърнаха парите за новата здравна реформа „Обамакеър“, на която републиканците са върли противници още от приемането й преди повече от три години. С отказа си да подпишат финансовите разчети, те обричат 800 хиляди държавни служители, които от днес вече няма да получават заплати.

Заради сложната ситуация президентът Барак Обама се обърна към военнослужещите във видеозапис, за да ги увери, че техните заплати ще бъдат гарантирани. „Ще положим максимални усилия, за да накараме Конгреса да постигне възобновяване на работата на правителствените агенции в САЩ, колкото се може по-скоро“, заяви държавният глава.

„Приканваме Конгреса да действа бързо и да вземе решение за осигуряване на временно финансиране, за да има достатъчно време да се гласува бюджета и да се възстанови работата на най-важните обществени служби и програми“. Това пък се посочва в комюнике на Силвия Бъруел, директор на бюджетната служба на Белия дом.

Очаква се следващите дни Конгресът все пак да приеме бюджета, който всъщност ще финансира правителството само за 6 седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *