Правителството обмисля да поиска помощ от МВФ

България вероятно ще започне преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за споразумение за евентуална финансова подкрепа. Това стана ясно от изявление на премиера Сергей Станишев пред Нова телевизия.То бе потвърдено от депутати от управляващата коалиция.

В момента у нас тече регулярната мисия на фонда и се очаква днес ръководителят на мисията Бас Бакер и регионалният представител Тони Либек да дадат изявления.

„Има нови инструменти на МВФ, които са доста по-гъвкави от традиционните и са в подкрепа на държави, които провеждат добра макроикономическа и финансова политика. Мисля, че има основание да търсим взаимодействие с МВФ по този въпрос в една перспектива, макар че сега не ни се налага“, заяви Станишев.

Новият вид инструменти, за които говори премиерът, са т. нар. flexible credit. Те са със значително смекчени условия и се сключват само с държави с добра икономическа и финансова политика. Такива споразумения договориха Унгария, Латвия, Румъния и Украйна. За да им отпусне парите обаче, МВФ поиска драстично да се намалят разходите, включително заплатите и пенсиите.

Запознати обясниха, че идеята действително е била обсъждана по време на мисията на МВФ у нас. Не ставало дума за теглене на кредит, а за споразумение за евентуална помощ. Това означава, че заемът не се тегли веднага, а страната се ангажира с определени политики, отстоявани от МВФ, и само при нужда се отпускат пари.

„Рядко премиерът и министърът на финансите говорят случайни неща. Времето е толкова динамично, че нещо, което допреди месеци е изглеждало безсмислено, вече не изглежда така, защото ситуацията е променена“, коментира депутатът от левицата Петър Кънев.

„Оценките на МВФ за България са най-негативните от всички, които идват отвън. България трябва да сключи предпазно споразумение предвид политическата дестабилизация след изборите, а не заради икономическата обстановка“, коментира Алиосман Имамов от ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *