Правителството одобри актуализацията на бюджета

Актуализацията на Бюджет 2014 бе одобрена от кабинета и ще бъде предложена на депутатите за гласуване. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след първото извънредно заседание на Министерския съвет, предаде БГНЕС.

Горанов обясни, че по отношение на данъчните закони има две основи групи промени. Едната е свързана с необходимостта от въвеждане в националното данъчно законодателство на част от достиженията на европейското такова.

За закона за ДДС се предвижда изменение, което да регламентира режим по отношение на мястото на доставката на далекосъобщителни услуги и услуги за радио и телевизионно излъчване и услуги, извършвани по електронен път. Предвижда се тези услуги да се облагат от държавата, където получателят има постоянен адрес или пребиваване. Простото обяснение, според Горанов е, когато доставчик на далекосъобщителни услуги, извършвани по електронен път, какъвто би могъл да бъде един интернет доставчик, е позициониран на територията на държава-членка, но извършва доставки за териториите на други държави-членки, ДДС-то, което той събира да бъде декларирано и представено в администрацията на държавата-членка, в която той е ситуиран като седалище.

Впоследствие държавата-членка и приходната й администрация има ангажимент да разпредели в полза на други държави-членки пропорционално на обема на доставките, извършени в общността събраните от него ДДС.

По отношение на акцизите и данъчните складове промените са свързани основно с включване на графика в закона за достигане на минималните акцизни ставки за тютюна. От 1 януари 2018 г. държавите-членки трябва да установят акциз върху тютюна не по-нисък от 90 евро за хиляда къса. Предлагаме в България това да стане на 3 стъпки. От 1 януари 2016 г., от 1 януари 2017 г. и от 1 януари 2018 г. Финансовият министър обясни, че това няма да стане от 2015 г., защото има проблеми с увеличаваща се контрабанда, като ще бъдат вложени усилия за подобряване на работата на приходните администрации за намаляването й. Преди овладяването на контрабандата, Горанов, не смята, че е удачно да се направи тази промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *