Правителството представи данъчните промени

Промените в Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/ предвиждат увеличаване на горната граница за данъка върху недвижимите имоти – от 2 на хиляда на 2.5 промила. Това съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА. Промяната означава, че общините имат право да увеличат данъка.Повишава се и горната граница за определяне размера на данъка при възмездно придобиване на имущество – от 2.5 на сто на 3 процента.

Днес социалните партньори са обсъдили промени в пет данъчни закона, сред които са и измененията вЗакона за данъка върху добавената стойност /ЗДДС/. Социалните партньори са разгледали и предвижданите изменения в наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Промените в Закона за ДДС предвиждат осигуряването на дистанционна връзка между НАП и фискалните касови устройства.

Както е известно, най-големите изменения са свързани с увеличаването на акцизите, по-специално на цигарите. Но в последния момент отпадна предложението да се увеличи акцизът на твърдия алкохол. Има по-маловажни промени в облагането на горивата и се увеличава акцизът за тока за стопански нужди.

Предвижда се запазване на плоския данък. Най-сериозната промяна в ЗДДФЛ е облагането с данък при препродажба на имот. Предвижда се въвеждане на минимален срок от три години за притежаване на жилище, доходът от което да не бъде облаган при продажбата или замяната му. Действащата нормативна база допуска продажба, от която доходът е необлагаем, да се осъществи дори още в същия ден, в който е закупен имотът, се припомня в прессъобщението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *