Правителството се отказва от услугите на рейтинговата агенция „Фич“

 
 

 

 

На днешното си редовно заседание Министерският съвет ще обсъжда шуменската „Топлофикация” да се прехвърли на общината. Местната власт ще получи 100% от капитала на дружеството, но и дълговете му. Частен инвеститор проявява интерес към партньорство с община Шумен. 
Очаква се правителството да реши и да се откаже от услугите на международната кредитна агенция „Фич”. Срокът на договора с агенцията изтече още в края на миналата година и няма да се подновява. Мотивът на финансовото министерство е, че не е необходимо да се плаща на много агенции за една и съща услуга. Рейтингът на страната ни ще се следи от други три подобни огранизации.
„Фич” понижи оценката на страната и прогнозира, че гръцкият сценарий може да се прехвърли и у нас, както и че има рискове за банките със собственици от южната ни съседка. Тези данни се появиха, след като стана ясно, че договорът на агенцията няма да бъде подновен, а от финансовото министерство коментираха, че общественото мнение се манипулира  именно заради това.
Предвижда се на днешното си заседание министрите да разгледат още и предложение за промяна в Закона за нотариусите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *