Православната църква чества Богоявление

© Снимка:БГНЕС
Богоявленски водосвет на езерото в „Дружба“, София

Православната църква чества днес Богоявление – третият по значимост християнски празник през годината. Сред народа той е известен като Йордановден и има различни имена в страната.

„Иисус Христос се кръщава на днешния ден в река Йордан, затова се нарича Йордановден, а Богоявление се нарича, защото в момента, когато се е кръстил Христос, Дух Свети във вид на гълъб слиза над него и се чува гласът на Бог-Отец: Този е моят възлюблен Син – Него слушайте, разказва дякон Константин от църквата „Свети Седмочисленици“.

Днес за здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната църковна служба свещеникът хвърли светия кръст във водата. Ергени се хвърлят и който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този миг си пожелае нещо, то ще се изпълни. Този ден се смята за последен от периода на Мръсните дни. На трапезата преобладават постните ястия. Празнуват всички с имена Йордан, Йорданка, Божан, Боян, Богдан.
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили – Георги Първанов ще присъства на освещаването на бойните знамена и знамената светини на Българската армия по повод Богоявление. На церемонията на площад „Св.Александър Невски“ ще присъства и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

На днешния ритуал в столицата ще присъстват и министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, зам.-министри на отбраната, висши военни и представители на военно-патриотичните съюзи. Националната гвардейска част ще участва с бойни знамена-светини. Богоявленското освещаване ще се състои и в останалите гарнизони на Българската армия.

За първи път Водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон І преди битката при Ахелой през 917 година. От тогава до падането на България под Османско владичество, преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 година. След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове се възстановява през 1993 година. От тогава традиционно всяка година на 6 януари Богоявление във всички гарнизони на страната най-висшият йерарх на Българската православна църква в съответната епархия след прочитане на молитвата за успех на българския народ, ръси със светена вода за здраве и успехи представителните части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *