Православната църква чества паметта на великите апостоли Петър и Павел

Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос. След възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство.
Апостол Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение.
Именници са: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.
В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи – обикновено през първата половина на деня.
Петровден е празник на Лясковец. Авторът на текста на една от най-популярните детски песни „Сладкопойна чучулига“, писателят и поетът Цоньо Калчев ще бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Лясковец“. Сред гостите на тържествата ще бъде вицепремиерът Цветан Цветанов.
Петровден е празник и на Павликени, обявен за град на този ден преди 69 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *