Правото да си знаеш правата

Кога работодателят може да удържа пари от заплатата ми? Какво ще получа, ако длъжникът ми фалира? Какво означава „търпим строеж“? Все въпроси, на които по инерция отговаряме с „Виж в закона“. За обикновения гражданин това е началото на един малък ад от членове, алинеи, букви, параграфи. Крайният резултат – разбрал-не доразбрал се учиш от грешките си или приготвяш определена сума за консултация с адвокат.
От близо две години вече съществува трети вариант – да прочетеш онлайн най-важната правна информация, свързана с твоя проблем, при това в напълно разбираема форма в сайта pravatami.bg.

Уникалната за страната ни платформа „Правата ми“ e дело на студенти-юристи, които „разкодират“ и систематизират закони и наредби, свързани с най-различни проблеми, в това число и такива, предложени от читателите. В него са описани всичките начини, по които да защитиш своята лична свобода.

„Правата ми“ е пилотният проект на Департамента за правна култура.
Сайтът има 12 житейски категории – „Юридически лица“, „Работа“, „Пари“, „Граждани“, „Сделки“, „Потребители“, „Наследство“, „Администрация“, „Семейство“, „Европа“, „Полиция“ и „Разни“, чиято мисия и цели са свързани с повишаване на правната култура на обществото ни.

Всяка статия включва достъпно представена правна рамка, както и отправки към оригиналните нормативни актове за допълнително четене.

Сайтът pravatami.bg е отличен с наградата БГ Сайт на 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *