Правото ми на учебен отпуск

Работя на трудов договор и същевременно съм ученик/студент? В този случай имам право да ползвам отпуск за обучение, който е гарантиран от Кодекса на труда. За да възникне това ми право, трябва да е налице всяко едно от следните условия:

трябва да уча в средно или висше учебно заведение;

да работя в условията на петдневна работна седмица;

да съм записан взадочна, вечерна или дистанционнаформа на обучение –

Чл. 169 ал. 1 от Кодекса на труда гласи “Работник или служител, който учи в средно или висше училищебез откъсване от производствотосъс съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.”

При пръв прочит оставам с впечатление, че всички студенти имат право на отпуск. Министерството на труда и социалната политика разяснява, че под обучение без откъсване от производството се имат предвидзадочна, вечерна и дистанционнаформа на обучение, поради което лицата, които са учащи се в редовна форма на обучение, нямат право на такъв отпуск.

необходимо е да получа съгласието на работодателя ми за ползването на такъв вид отпуск.

Отпуски за приемане в учебно заведение

За да се подготвя успешно за приемния изпит в учебното заведение, в което желая да продължа обучението си, мога да поискам от работодателя си платен отпуск в размер на:

6 работни дни – при кандидатстване в средно учебно заведение;

12 работни дни – при кандидатстване във ВУЗ или за докторантура.

Ползването на този отпуск, както и неговият размер, зависят от съгласието на работодателя. Ако той не се съгласи, за мен остава възможността да ползвам неплатен отпуск в размер наполовина от посочените в горната хипотеза, а именно – 3 работни дни – при кандидатстване в средно учебно заведение и 6 работни дни – при кандидатстване във ВУЗ или за докторантура.Важно!Не се изисква мотивиране на причината, поради която работодателят не дава своето съгласие.

Дори да не бъда приет там, където искам, в следващите години мога отново да ползвам такъв отпуск при същите условия като описаните по-горе, но в размер наполовина /ако веднъж съм ползвал такъв отпуск, независимо дали платен или неплатен, на следващата година при съгласие на работодателя ще почивам 3 работни дни – при кандидатстване в средно училище/ 6 работни дни – при кандидатстване във ВУЗ, а при несъгласие ще ползвам неплатена отпуска в размер на един ден при кандидатстване в средно училище и 3 дни при кандидатстване във ВУЗ/.

Отпуски за осъществяване на обучението

За да мога да се подготвям и да участвам в учебните занятия и да се явявам на предвидените в учебния план изпити, имам правото да ползвам отпуск за осъществяване на обучението, който в зависимост от съгласието на работодателя ми еплатенилинеплатен.

когато работодателят даде съгласието си, имам право на:

платен годишен отпуск за всяка учебна година по 25 работни дни. Освен това имам право еднократно да получа отпуск от 30 работни дни платен отпуск за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, дипломна работа или дисертация, за научнообразователна степен „доктор” и еднократно на 6 месеца за получаване на образователна и научна степен „доктор” и 12 месеца – за научната степен „доктор на науките”.

неплатен отпуск в размер на

до 20 работни дни за подготовка и явяване на изпит;

до 30 работни дни за подготовка и явяване на приемен, на зрелостен или на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или дипломен проект в средни учебни заведения;

до 4 месеца за подготовка и явяване на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или на дипломен проект във висши учебни заведения;

до 4 месеца за подготовка и защита на дисертация от задочни докторанти или от докторанти на самостоятелна подготовка.

Ако все пак работодателят ми не позволи такъв отпуск, за мен остават следните възможности :

да се възползвам отплатения си годишен отпуск, за който Кодекът на труда е установил минимум от 20 работни дни илинеплатен отпускпо чл. 160 КТ;

да използвам неплатен отпуск в размер на:

до 10 работни дни за подготовка и явяване на изпит;

до 15 работни дни за подготовка и явяване на приемен, на зрелостен или на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или дипломен проект в средни учебни заведения;

до 2 месеца за подготовка и явяване на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или на дипломен проект във висши учебни заведения;

до 2 месеца за подготовка и защита на дисертация от задочни докторанти или от докторанти на самостоятелна подготовка.

Ползването на учебните отпуски се извършва по време, което се определя от учащите работници/служители в зависимост от организацията на учебния процес – дати за присъствени занятия, изпитни сесии и т.н. В тези случаи съм длъжен да уведомя работодателя най-малко 7 дни преди началото на времето, през което ще ползвам съответния учебен отпуск.Важно!Когато в рамките на една учебна година, полагам изпити за две, аз имам право на отпуск за две години.

Какви документи са ми необходими?

Процедурата предвижда предварително да поискам съгласието на работодател ми за провеждане на обучението. Това се осъществява с подаването написмена молба до него. Към искането трябва да приложа документ, издаден от съответното учебно заведение, удостоверяващ дните на заетост с учебни занятия или изпити. За отпуск за кандидатстване в учебно заведение трябва да попълнязаявление.

Важно!След като се върна от учебен отпуск, аз трябва да представя студентската си книжка, уверение или друг документ, с който да докажа, че в действителност съм посетил изпит или занятие, защото в противен случай се смята, че не съм се явил на тези събития и няма да получа полагащото ми се възнаграждение при платен учебен отпуск.

Учебният отпуск:

се ползва, независимо от всички останали отпуски;

се признава за трудов стаж;

може да се ползва наведнъж или на части;

не се предоставя на работник/служител, който повтаря учебната година;

е недопустимо да бъде отлаган за следващата учебна година;

мога да ползвам още с постъпването си на работа, тъй като за този вид отпуск не се прилага изискването за придобит 8 месеца трудов стаж

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор: Христо Милчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *