Правят мидена ферма за 2.3 млн. лева с пари по ОП „Рибарство“

Проектът получи средства по ОП „Рибарство“, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).  Бенефициент е фирма „Трансимпекс“ АД. Общата стойност на инвестицията е 2.3 млн. лева, а по европейската програма компанията получава безвъзмездна финансова помощ в размер на 1.59 млн. лева или 60% от одобрените инвестиционни разходи.
Инвеститорът е избрал изграждане на мидена инсталация от типа „провесени култури”, състояща се от успоредно разположени носещи колекторни въжета, закотвени към дъното с бетонови котви и придържани от пластмасови буйове.
Така избраният вид се отличава с добра щормоустойчивост, сравнително лесен монтаж и поддръжка, ниска себестойност и възможност за извършване на бързи ремонти и поддържащи мероприятия. Мидите ще се отглеждат във висящи във водата колектори, закрепени на закотвени в определения участък в морето дълги линии.
Производствената програма на инвестиционното намерение е за 10 години, като е заложено производството плавно да се увеличава през годините. Проектът предвижда да осигури 10 работни места, а срокът за реализацията му е 24 месеца.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *