Правят музей на Сурва в стара къща.

Музей на зимния обичай Сурва в Пернишкия край ще се прави в стара турска къща в брезнишкото село Кошарево. От години се говори за този проект, но сега с него се е заела областната администрация в Перник с намерението да го осъществи с финансиране чрез програмата за трансгранично сътрудничество в партньорство с община Цървен кръст в района на Ниш.

В началото на декември обичаят Сурва влезе в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

Оригиналната къща била построена от населявали Кошарево двама братя турци около 1870 г. Скоро обаче те напуснали тези места, но преди това продали дома си. В началото на 70-те години на миналия век имотът бил отчужден и през втората половина на 80-е години на ХХ в. по проект на Националния институт за паметниците на културата е изградена нова масивна сграда с предназначение за музей. Разгънатата застроена площ на сградата е около 400 кв. м, като двете й части са идентични. Къщата е общинска собственост. Преди това е била стопанисвана от държавата. През 1992 г. е реставрирана частично.

Бъдещият музей ще събере всичко за обичая Сурва, както и за самите маски. Ще има целогодишно отворена работилница за маски и ателиета за занимания с деца. Местните настояват да има и отделни кътове на сурвакарските групи във всяко от близките села.

Село Кошарево е център на сурвакарските игри в района, които по традиция са на 13 срещу 14 януари. Сурвакарската група е носител на множество награди и е първата сурвакарска дружина, която излиза извън България – през 1975 г. се представя на карнавал във Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *