Правят първата рибарска група

Община Шабла да бъде водеща при учредяване на рибарска група, съобщиха от пресцентъра на общината. Кметовете на трите крайморски общини – Николай Ангелов на Балчик, Цонко Цонев на Каварна и Красимир Кръстев на Шабла, подчертаха необходимостта от обединяване на рибарите, тъй като така ще могат да се възползват от предлаганата европейска помощ.
Оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство” е на стойност 106,7 млн.евро, като помощта от ЕС възлиза на над 80 млн. евро. Според изискванията й, общините задължително са партньори в рибарските групи и участват с 10 % съфинансиране при реализацията на бъдещи проекти.
В рибарските групи могат да участват физически и юридически лица, които се занимават с риболов, преработка и търговия с рибни продукти и аквакултури.
До 25 ноември 2009, когато ще е следващата среща в град Каварна, те трябва да попълнят заявления по образец и да ги представят там.
Декларацията за заявяване на интерес трябва да бъде подадена в Управляващия орган – Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), до 30 ноември т. г., а оценката й ще бъде направена до 31 декември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *