Празник на виното в село Илинденци

Всело Илинденци днес почитат празника на виното. Селото пази древните традиции в лозаро-винарството и ги възпроизвежда всяка година около Трифон Зарезан. Празникът ще бъде отбелязан с тържествена литургия и ритуално зарязване на лозята.
Село Илинденци се намира в благоевградския регион и тук вирее прочутия винен сорт, от който се прави най-популярното бяло вино „Керацуда”. Илинденци твърдят, че виното им не отстъпва по качества на мелнишкото и ценителите знаят това.
Няма семейство, което да не отглежда грозде, казва зам.-кметът на община Струмяни Димитрина Николова: „Освен, че има добив на голямо количество грозде, има вече и затворен цикъл, защото има вече винарски къщи. Има вече две винарски къщи, където се и произвежда вино. Това е нашата гордост.“
Сред лозовите масиви тук, малко преди обяд, местните жители ще посрещнат боговете на виното и тяхната свита. Ритуалът е характерен единствено за този край, разказа организаторът на празника Ваня Пенкова.

Ваня Пенкова: „Петимата богове са Загрей, Забази, Дионис, Пасхут и Трифон Зарезан. Идват боговете от планината. Запален е предварително един голям огън. Застават в кръг около огъня и започват да наричат за здраве, за берекет …
Кулминацията на празника е коронацията на царя на лозята и дегустацията и оценката на вината.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *