Пращаш 100 евро в чужбина, плащаш 13 евро

Паричните преводи не са от най-евтините финансови услуги, но пък са много удобни, защото вече се извършват за минути. Комисионата за изпращане на 100 евро към чужбина е средно към 12-13 евро в международните компании за преводи, установи проверка на “Труд”. Средствата пристигат до получателя на практика веднага, в рамките на няколко минути.
Най-често преводите на пари в брой към българи зад граница минават през услугите на международните компании Western Union или MoneyGram. Те работят с някои банки и небанкови институции у нас. Комисионата за услугата се плаща от изпращача. Обикновено преводите на по-малки суми излизат по-скъпо в сравнение с по-големите.
Тарифа
Тарифата на Western Union може да се намери на сайтовете на банките и фирмите, които работят с компанията. Ако от клиента поискат по-голяма сума, той трябва да се обади на колцентъра за проверка. Например превод на 100 евро струва 13 евро, а на 1000 евро – 45, сочи справката. Изпращането на 100 долара излиза 17 “гущера”, а на 1000 долара – 60. Към чужбина могат да се трансферират и суми в левове, като цената е съответно 25 лв. за 100 преведени и 76 лв. за 1000 лв.
Таксата за изпращане на 100 евро чрез MoneyGram зависи от държавата, където се получават парите. Например превод до Белгия, Испания, Германия, Великобритания и др. на стойност 100 евро струва 12 евро, а за 1000 евро – 43 евро.
Бързина
И в двата случая парите се получават за 10 – 15 минути. От Пощенска банка, която работи с Western Union, обясняват, че изпращането на пари до получател зад граница през техен клон става бързо и лесно. Изпращачът трябва да представи личната си карта и да посочи пълното име на получателя. Банковият служител изготвя разписка за изпращане, като клиентът трябва да провери внимателно въведените данни, преди да я подпише. В нея фигурира контролният номер на превода MTCN, който е 10-цифрено число, и платената сума. След подписването на разписката сумата веднага може да бъде получена в чужбина, но това зависи от условията на услугата, от работното време на представителя в чужбина и от часовите зони. В определени държави, за да се изтеглят парите, получателят трябва да каже на оператора и контролния номер на превода. Така е и в България.
При получаването на пари у нас от чужбина клиентът трябва да носи документ за самоличност и да съобщи пълното име на изпращача, точната сума, която очаква, както и контролния номер на превода. От Първа инвестиционна банка, които работят с MoneyGram, също изискват получателят да знае идентификационния номер на превода. От MoneyGram уточняват, че от клиента може да се поиска и доказателство за валидност на адреса – например банково извлечение или сметка за комунални услуги.
Таван
Клиентът не се нуждае от банкова сметка, за да прави парични преводи. Важно е да се знае, че има таван на размера на единичен превод към чужбина, който може да се направи в рамките на 24 часа. В Western Union това са 7400 долара или равностойността им в друга валута. В MoneyGram преводът може да бъде до 7000 евро. При преводи над 10 000 лв. се попълва и декларация за произход на средствата по закона за мерките срещу изпирането на пари.
Сериозни проблеми с преводите се случват рядко. В повечето случаи възникват пречки за изпълнение на превода при неточно или непълно изписване на името на получателя. За по-голяма сигурност обаче клиентът трябва да се запознае с общите условия на услугата, която ползва.
Условията трябва да са в синхрон със Закона за платежните услуги и платежните системи. Той изисква преди потребителят да реши, че ще ползва услугата, да получи детайлна информация за всички подробности около сделката и тази информация да е безплатна за него. Той трябва да бъде информиран за всички такси и комисиони, за максималния срок за изпълнение на превода и обменния курс, ако е необходимо превалутиране. Законът задължава фирмите за парични преводи, както и банките, да дават информация и за срока, след който непотърсени от получателя средства се връщат обратно на изпращача. Този срок не може да надвишава 7 дни.
В закона са посочени максималните срокове за изпълнение на трансакциите и условията за корекции. Например при операции в левове и евро банката на изпращача трябва да завери платежната сметка на банката на получателя най-късно до края на работния ден, следващ деня на получаване на платежното нареждане. Допуска се удължаване с един работен ден при иницииране на трансакцията на хартиен носител. В деня на заверяването на платежната сметка на банката на получателя парите трябва да станат достъпни за теглене.
ПО 1,4 МЛРД. ЕВРО ИДВАТ ГОДИШНО ОТ ЕМИГРАНТИТЕ
Емигрантите превеждат в България към 700-800 млн. евро всяка година, което прави над 1,4 млрд. лв. Това става ясно от данните за платежния баланс на БНБ. Средствата непрекъснато се увеличават, независимо от кризата в еврозоната и света като цяло, както и от растящата безработица в някои европейски страни. През последната година и половина у нас средно на месец влизат по 60-70 млн. евро от гастарбайтерите. Паричните преводи в страната от българи, живеещи постоянно в чужбина, възлизат на 339 млн. евро за първите пет месеца на т.г. За сравнение за същия период на м.г. са били с 5 млн. евро по-малко. Общо за 2011 г. гастарбайтерите са внесли у нас 774 млн. евро, което е увеличение с 14 млн. спрямо 2010 г. Перото “пари от емигранти” в данните за платежния баланс обхваща не само официалните трансфери през банки или дружества за парични преводи, но и сумите, пристигащи по неофициален път, които централната банка изчислява по социологически методи. Според методологията на БНБ това става, като броят на българските емигранти, превеждащи пари към техни близки, се умножава по сумата на средния трансфер по двата канала. През 2011 г. и в началото на т.г. имаше периоди, в които капиталите към страната от сънародниците ни, които се трудят зад граница, надвишаваха притока на преките чуждестранни инвестиции. “Тези цифри показват, че емигрантите са важен източник на капитал за страната, независимо от икономическата обстановка и растящата безработица в Европа”, коментира Даниела Будуреа, регионален директор на Western Union за Румъния и България. По нейни данни броят на преводите на глобално ниво бележи 7% ръст за първото тримесечие на 2012 г., докато в Европа стойностите са на нивата си от м.г.
Даниела Будуреа, регионален директор на Western Union за България и Румъния:
ТАКСАТА НИ Е СРЕДНО 5%
– Каква е разликата между паричен превод към чужбина, направен през банка и през фирма за парични преводи? – Western Union предлага парични преводи, които се осъществяват в рамките на минути и могат да бъдат получени в повече от половин милион локации в 200 държави и територии в цял свят. Също така ние предлагаме прозрачна таблица на цените, така че всеки да знае колко точно ще струва паричният превод и нямаме допълнителни такси за получаване. Ако искате да изпратите пари в чужбина, може да използвате банка, но може да отнеме няколко дни. В България услугата “паричен превод” на Western Union е достъпна чрез мрежа от повече от 1 400 агентa. Имаме партньорство и с 6 финансови компании – ОББ, ЦКБ, SG Експресбанк, Cash Express, Търговска банка и Пощенска банка.
– Какви са средните ви комисиони? – Цените ни варират в зависимост от това откъде е изпратен паричният превод, докъде е изпратен и колко бързо трябва да пристигне. В световен мащаб средно цената на комисиона за паричен превод на Western Union е около 5% (с включена такса и обмяна на валута), което е в препоръчителните рамки на Световната банка. Ние се фокусираме върху предоставяне на стойност, което не значи, че сме с най-ниски цени в сферата, но вярваме, че предлагаме конкурентен избор.
– Има ли опасност от злоупотреби? – Понякога има случаи на незаконно използване на услуги на Western Union. Това ни кара да предупреждаваме потребителите през сайта, с материали в офисите на агентите ни и др. Скоро в България предстои образователна кампания към потребителите. Като основно правило ги съветваме да използват услугите на Western Union за парични преводи само до хора, които познават лично и на които имат доверие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *