Преброени ли ще се окажат дните на „Турски поток“?

Двустранните отношения между Турция и Русия се обтегнаха в последните дни и това може да постави под въпрос бъдещето на редица съвместни проекти, сред които и „Турски поток”. Това коментира руската телевизия НТВ, позовавайки се на последните изявления на държавните глави на двете държави.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин произнесе реч в Ереван на 24 април – денят, в който се отдава почит на загиналите в арменския геноцид. Той посочи, че позицията на Русия остава непроменена – „масовото убийство на хора няма и не може да има никакви оправдания”.

„Аз съм много разстроен, че точно Путин постъпи така”, коментира в отговор турският президент Реджеп Ердоган. Според него Москва първо трябва да „изучи своята история, да отговори първо за Крим”. „Турция не е извършвала геноцид”, коментира още Ердоган. Анкара признава смъртта на 1,5 млн. арменци, но като жертви на гражданска война.

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков обясни пред НТВ, че Путин е уведомен за изявленията на турския си колега. Той обаче отказа да коментира каква ще е реакцията на Москва, а само изрази надежда, че тези изказвания няма да повлияят на отношенията между двете страни, приоритетните проекти и „в частност на „Турски поток”.

Песков посочи още пред руските медии, че в Москва не смятат, че участието на Путин в церемонията в Ереван може да има такава негативна трактовка в Анкара, пише РБК.

Руското издание на Forbes пък цитира помощник на Путин, според когото визитата на руският президент в Ереван е била обсъдена с турския лидер. „Реджеп Ердоган много добре знаеше какви са плановете на Путин да посети Армения”, коментира Юрий Ушаков.

Русия официално призна още през 1995 г., че през 1915 година е бил извършен геноцид над арменския народ в рамките на Османската империя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *