Прегледа на печата

Изненадваща поправка може да взриви пазара на лекарства“, пише на първа страница „Дневник“. Това е подготвяната от здравното министерство промяна в наредбата за цените, по които здравната каса плаща лекарствата и предвижда всички продукти с една и съща съставка, независимо, че са на различни производители да се продават в аптеките на една и съща цена, задължително най-ниската. Изискването влиза в сила от 1 юни.
Това е водещата тема и за „Монитор“, който допълва, че производителите, предимно утвърдени фирми от Европейския съюз и Съединените американски щати, отказват да зареждат аптеките от 1 юни с лекарства по линия на здравната каса. За това те вече са уведомили премиера Станишев, депутатите от здравната комисия и посланиците на страните от Евросъюза.

„Сега“ пише, че безпрецедентният бунт на съдиите срещу назначаването на Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд е стигнал да Брюксел. В открито писмо до Европейската комисия, Съюзът на съдиите в България изборът на Пенгезов се определя като емблематичен пример за „дефектиралата кадрова политика на Висшия съдебен съвет“. От съдийския съюз припомнят, че репутацията на Пенгезов е „обременена с оповестени съмнения за корупция“ и настояват той да не встъпва в длъжност.

В „Труд“ ще прочетете как втори съдия си направи отвод по делото за регистрацията на лидера на СДС Мартин Димитров. Според коментар от Софийския градски съд съдиите са стресирани от безпрецедентният натиск на политически сили. От Върховния касационен съд смятат, че отводите не издигат авторитета на правосъдието. Всекидневниците с днешна дата цитират и изречението на Надежда Михайлова, че „няма да приеме да води петата колона на ДПС“, с което тя отговори на поканата на Пламен Юруков да води листата на СДС за евродепутати. Надежда е първа в листата на „Синята коалиция“.

„Дума“ цитира съобщение на кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева, според което днес Европейската комисия ще обяви ифициално решението си за размразяването на 115 милиона евро по програма ИСПА за България.

От 1 юли парното ще поевтинее от 15% до 18%. Намалението е от срива в цената на природния газ с 30% от началото на юли, пише „24 часа“, като цитира шефът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Според неговата прогноза обаче токът ще поскъпне с 5%-6%, заради включването на скъпата електроенергия от слънце и вятър в микса на цените.

От в. „Пари“ научаваме, че през април активите на взаимните фондове са нараснали с 15 милиона лева и така са възстановили част от загубеното от началото на 2009 година.

„Новинар“ помества на първата си страница части от интервю на Христо Стоичков пред вестник „Спорт лайн“, в което той казва, че България скоро няма да се оправи, защото генът на българите е изтъкан от злоба, завист, наглост и безочие. Стоичков казва още, че е направил достатъчно за България до сега и достатъчно малко е получил в замяна.

В „Стандарт“ четем, че наши ученици ще учат в школата на култовия манастир Шао Лин. Обучението ще продължава от 2 до 5 години и няма да включва само бойни изкуства. Издръжката на един ученик ще е между 500 и 1000 евро за година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *