Преглед на българския и чуждестранния печат

Темата за държавния бюджет е водеща за Дневник. Под заглавие „Министерствата искат смело от бюджет 2010“ изданието пише, че държавните ведомства са планирали с 4 млрд. лв. по-високи разходи спрямо тазгодишните, въпреки предизвикания от кризата спад на данъчните приходи и планираните драстични съкращения.

До края на годината неизпълнението на общинските бюджети ще надхвърли 400-450 млн. лева, пише Класа. Изданието цитира финансовия министър Симеон Дянков, според когото до края на годината няма да има пари за повечето от проектите на общините.

Първа птичка! Лизингът поевтинява, следват лихвите, е водещото заглавие на 24 часа. Намаленията засега са символични, но се обръща посоката, отбелязва изданието и пояснява, че в момента оскъпяването на лизинга за автомобили е между 5.25% и 8.46%.

Лихвите по влоговете у нас най-добри в Европа, извежда Труд. В момента нашите банки предлагат между 6.50 и 9.75 на сто доход за тримесечен депозит, научаваме от публикацията.

Вдигат лихвата за просрочен данък, информира Монитор. Министерският съвет готви въвеждането на наказателна лихва. Санкцията за неплатен налог до момента е 13-14%, ако обаче бъде приета промяната глобата ще скочи на 23-24 на сто. Средният годишен обем на забавените данъчни задължения е около 850 млн.лв., допълва Дума.

RWE няма да прекрати участието си в проекта за АЕЦ „Белене“, четем още на страниците на 24 часа. Вестникът цитира изказване на премиера Бойко Борисов след среща с ръководството на германската компания. Съдбата на централата щяла да се реши в края на октомври, пише Дума. Защитавайки енергийните си интереси, Русия извива ръцете на цяла Европа, та какво остава ва малка България, коментира темата Пари.

14 фирми бойкотираха Пловдивския панаир, пише Новинар. Мотивът е, че не е професионално да се смесват различни типове стоки на едно изложение. В повечето страни панаирите са специализирани, са завили фирмите в писмо до медиите.

Всекидневниците поместват още политически реакции, относно учредяването на партията Мюсюлмандемократичен съюз от братята Юзеирови. 24 часа цитира думите на премиера Бойко Борисов, който определил формацията като противоконституционна. Стандарт пише, че лидерът на РЗС Яне Янев е поискал ДАНС да каже какво е свършила покрай новата мюсюлманска партия.

Полицейският протест взриви мира между МВР и съда. Вътрешното ведомство си навлече гнева на магистратите, заради опитите си да влияе върху тежките присъди за полицаи за побой и убийство на арестанти, отбелязва на водещо място вестник Сега.
Цената за построяването на двата енергоблока на АЕЦ „Белене” може да се окаже значително по-висока от планираната при започването на проекта,смята директорът на „Росатом” Сергей Кириенко, цитиран от „Время новостей”.

Разходите, предвидени в базовия договор, не надхвърляха 4 млрд. евро. В момента руският разработчик говори за сума от 6,5 млрд. евро, а някои български официални лица споменават 10 млрд.

Но българското правителство няма намерение да поеме цялата финансова тежест на проекта. Русия също получи покана да участва във финансирането, като от „Росатом” изразиха пълна готовност да се включат в „Белене” в качеството на акционер.

Според прогнозите до 2015, когато се очаква да заработи АЕЦ „Белене”, на Балканите, въпреки българския АЕЦ, ще има недостиг на енергийни капацитети с мощност 1 500 – 2 000 мегавата, пише македонският “Вечер”.

Вчера Иран демонстрира на международната общност нарастващите си военни възможности, осъществявайки поредица от учебни изпитания с балистични ракети със среден радиус на действие, коментира „Время новостей”. Първа полетя ракетата „Шахаб 3М”, способна да порази цели на разстояние до 2 хил. км, а след това – „Саджил 2” със същия обсег на действие.

„Това е подготовка за война”, изразява мнение пред „Комсомолская правда” Евгений Сатановский, президентът на Института за Близкия изток. Според експерта, Иран се готви за въоръжен конфликт с Израел и възнамерява да поеме ролята на регионален мюсюлмански лидер.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността е „много обезпокоен” от вчерашните ракетни тестове на Иран, отбелязва австрийският вестник „Дер Щандарт”. Ако Съветът за сигурност на ООН не успее да съгласува удължаване на настоящите мерки, размерът на санкциите ще бъде дискутиран на ниво Европейски съюз.

Западните дипломати заявиха, че ще се вслушат в това, което иранците имат да кажат, преди да обмислят по-тежки санкции за страната. Но след седмица на влошаващи се отношения, почти няма надежда за смислени преговори, коментира „Дейли Телеграф”.

Сред основните теми в британската преса днес са преговорите за сключване на споразумение за ограничаване на климатичните промени, евентуалната петролна сделка между Китай и Нигерия, иранските ракетни изпитания и справянето на Гордън Браун с икономическите проблеми на Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *