Преглед на днешния печат

Управлението е слабо, демокрацията не е жизнена“ – е водещото заглавие в ДНЕВНИК. То е взаимствано от годишните доклади за 2008 година на Световната банка и „Фридем Хаус“ за България, публикувани в един и същи ден. Двата основни извода от докладите са, че държавното управление на България е сред най-слабите в Европа, а демокрацията все още не е установена необратимо и не е достатъчно жизнена. Неправителствената организация „Фридем Хаус“ отчита, че през миналата година България е изостанала или не е отбелязала напредък по много от важните показатели за състоянието на демокрацията. Най-видно е това при борбата с корупцията и независимостта на медиите – пише ДНЕВНИК. В годишния си доклад „Страни в преход“ експертите на Световната банка заключават, че през 2008-ма година България е имала най-неефективното правителство за последните 10 години. По качество на държавното управление и контрола върху корупцията страната е сравнима с европейските държави извън Европейския съюз, като по върховенство на закона е след Черна гора – посочва докладът. В публикацията на ДНЕВНИК се казва още, че двата анализа са огласени в деня, в който с особен интерес се следеше изборът във Висшия съдебен съвет на нов председател на ключовия за т.нар. „знакови дела“ Софийски градски съд. Цитиран е и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев – Искам този избор да се провали, защото хората не вярват, че ние можем да сме обективни, казва Пенчев и допълва, ч в системата кадрува приятелски кръг, а не Висшия съдебен съвет.
„Висш магистрат се опълчи срещу приятелските кръгове в съда“ – е озаглавена водещата тема в СЕГА. В статията е отбелязано изборът на председател на Софийския градски съд, който се наблюдаваше отблизо и от Европейския съюз, заради многобройните скандали предивика вчера нелицеприятни откровения. И отново е цитиран председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.
„Вещи лица на съд за надути оценки“ – пише на централно място ТРУД. Софийската градска прокуратура повдигнала обвинение срещу пет вещи лица за неверни и многократно завишени пазарни оценки на имоти, отчуждени за строежа на метрото. В резултат от неправилното оценяване квадрат земя на метростанция в „Младост“ излизала 5680 лева, съобщава ТРУД.
Собствено проучване на 24 ЧАСА е установило, че в кризата търговците отказват да вземат монети от клиентите, а банките вземали процент да уедрят пари. 71-годишната баба Петра от Монтана, търговка на пазара продава всеки ден по кошница домати, но след това във всички магазини, аптеки, вестникопродавци и местни банкови клонове отказвали да й уедрят спечеленото от клиентите. За сума от 50 лева на дребно трябвало да оставят между 50 стотинки и 4 лева. Процент се удържа и когато искате само да ви преброят стотинките – съобщава 24 ЧАСА.
„Нов транспортен хаос с изграждането на жлезницата“, съобщава МОНИТОР и допълва – Местят „Цариградско“ заради строежа на метрото на входа на София откъм магистрала „Тракия“.
СТАНДАРТ алармира – „Болници крадат по 8 млн. на месец“. Това ставало като се подавали фалшиви данни за операции и изразходвани консумативи. СТАНДАРТ отбелязва също, че световните букмейкъри извъртяли парламентарния вот у нас в своите програми.
НОВИНАР пък публикува съвети на лекарите към политици и граждани да приемат спокойно резултатите от изборите, тъй като предизборната кампания е рисков фактор и води до инфаркт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *