Преглед на икономическата тема в пресата

„ПАРИ”- България взима 700 млн. EUR от ЕИБ, гони балансиран бюджет

Премиерът Бойко Борисов отново потвърди основната цел на правителството: да постигне балансиран бюджет. Това стана по време на годишната среща на Националното сдружение на общините в Сандански, на която участва министър-председателят.
По думите му, в момента във фискалния резерв на страната има 8 млрд. лв. Ако успеем да постигнем целта си и да не отчетем бюджетен излишък, ще може да използваме между 1.5 и 2 млрд. лв. от този резерв, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС. Постигането на балансиран бюджет ще е гаранция за следващата година.

„КЛАСА” – С 10 млрд. лв. по-малък ще е брутният продукт догодина

63,518 млрд. лв. ще бъде брутният вътрешен продукт (БВП) през 2010 г. Това е почти 10 млрд. лв. по-малко спрямо 2009 г., съобщи министърът на финансите Симеон Дянков след работно заседание на кабинета по бюджет 2010, продължило 3 часа и половина. По думите му приходната част ще бъде много по-малка – с 6,5 млрд. лв.
Бюджет 2009 г. беше направен с изключително нереална рамка. За първите 6 месеца, докато разходите са се увеличавали с 25%, приходите са намалели с 11%. Това е довело до дефицити във всички министерства и агенции в средата на годината, коментира Дянков. Резултатът като цяло ще е икономически спад от 6,3%. Той обаче ще бъде над заложения от 4,7%, което прави общо срив от 11 на сто. При всичко това ние вървим към балансиран бюджет. Имаме стабилна фискална политика, увери финансист №1.

ББР ще финансира с 8 млн. евро малките и средните предприятияе друго водещо заглавие в„ КЛАСА”

Българската банка за развитие (ББР) договори 8 млн. евро за финансиране на български малки и средни предприятия от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), съобщиха от институцията.
Споразумението за кредитната линия бе подписано в Солун от изпълнителния директор на ББР Сашо Чакалски и президента на ЧБТР Хайретин Каплан.
Средствата са предназначени за създаване, модернизиране и разширяване на дейността на малките и средните предприятия. Кредити ще бъдат отпускани и за оборотен капитал, експортно и предекспортно финансиране на промишлени или селскостопански предприятия. Банката за развитие ще предоставя заеми с максимален срок от 5 години и гратисен период до 18 месеца.

„ СТАНДАРТ” – Търсят българи за Световната банка

Българи може да карат платен стаж в Световната банка, стига само да са студенти със завършена бакалавърска степен. Другото условие е отличен английски, а третото изискване – в момента да учат за магистърска или докторска степен.
Предимство е и владеенето на втори език като испански, френски, руски, арабски, португалски и китайски език.

Банката обяви новите стажове за зимния период, за които документи се подават до 2 ноември. Програмата е в следните области: икономика, финанси, развитие на човешките ресурси, социални дейности, земеделие и околна среда.

Банката предлага почасово заплащане и покрива част от пътните разходи на одобрените кандидати. Стажантите обаче са длъжни сами да си намерят квартира и да я плащат. Най-често стажовете се провеждат в града, където е седалището на банката – Вашингтон, а минималната им продължителност е месец.

„ ДНЕВНИК” – БНБ: Влошаването на кредитите се задълбочава

Задълбочава се тенденцията към увеличаване обема на проблемните кредити. Това засяга на практика всички банки. През второто тримесечие на тази година кредитите с просрочие по обслужването им (класифицирани) са се увеличили със 140% спрямо второто тримесечие на миналата година. В банковата система има 3 млрд. лв. буфери, които да поемат негативни шокове. Това се посочва в бюлетина на БНБ Банките в България за второто тримесечие на годината.
Започналото през последното тримесечие на миналата година влошаване на качеството на заемите се изостря през април-юни. Нивата и остротата на проблемните кредити обаче все още се вписват в управляемите сценарии за влошаване на портфейлите на банките, посочват от БНБ. Ако негативните въздействия от икономиката върху банковата система продължат по-дълго време, това може да доведе до допълнителни обезценки и натиск върху финансовия резултат и капитала на системата, се казва още в доклада.
Започналото през последното тримесечие на миналата година влошаване на качеството на заемите се изостря през април-юни. Нивата и остротата на проблемните кредити обаче все още се вписват в управляемите сценарии за влошаване на портфейлите на банките, посочват от БНБ. Ако негативните въздействия от икономиката върху банковата система продължат по-дълго време, това може да доведе до допълнителни обезценки и натиск върху финансовия резултат и капитала на системата, се казва още в доклада.

Иван Искров: Политиците да продължат разумна фискална политика – съобщава БТА

Управителят на БНБ Иван Искров очаква през новия си мандат политиците и всички, които са отговорни, да продължат една разумна фискална политика. Това той каза пред журналисти, след като положи клетва пред Народното събрание като управител на централната банка. Искров добави, че не очаква изненади през новия си мандат. Според него бюджетът за следващата година трябва е балансиран и да не се разчита на международните финансови пазари.
Вторият мандат на Иван Искров започна да тече от 10 октомври 2009 г.
При полагането си на клетвата Искров отбеляза, че се радва, че сегашното правителство води консервативна политика, като се имат предвид и антикризисните му мерки, и това, което е видял от проектобюджета. Аз съм един от малкото привилегировани управители в ЕС, които се радват на една добре структурирана и добре регулирана банкова система за разлика от други страни, каза той.

изготвил прегледа:
ВЕНЕЛИН ЙОРДАНОВ – ИП ПОПУЛЯРНА КАСА 95

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *