Преглед на икономическата тема в пресата

„От 2011 г. вноските в частни здравни фондове стават задължителни“- предупреждава от първата си страница „Сега“
През 2011 г. допълнителното осигуряване в частни здравни фондове ще стане задължително, съобщиха от министерството на здравеопазването. Целта е в здравеопазването да влязат повече пари.Още не е ясно под каква форма ще се въведе т.нар. втори стълб – задължителното допълнително осигуряване. Единият вариант е частните фондове да доплащат на болници и лекари за услугите, които и в момента поема НЗОК, но се смятат за недофинансирани. Другият е пакетът на касата да се свие, т.е. НЗОК да плаща по-малко видове услуги, а за лечение, изследвания и лекарства извън поетото от касата да се грижат частниците. Не е ясно и най-важното – дали ще се увеличи здравната вноска и с колко. За да мотивира идеята да се задължат гражданите да се осигуряват в още един здравен фонд, от няколко дни министърът на финансите Симеон Дянков обяснява, че в момента за голяма част от лечението в болниците здравната каса плаща по-малко от необходимото. 84% от клиничните пътеки са недофинансирани, обяви вицепремиерът, но не обясни как е изчислено това.

„Приравняват здравните плащания с данъчните“, информира от първата си страница „Класа“
Здравноосигурителните плащания ще бъдат приравнени с данъчните. Това каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев пред лекари в Силистренско в неделя вечерта, предаде БТА. „За мен основната цел на промените в Закона за здравното осигуряване е да се създадат законодателно условия, в които здравните вноски да се плащат както от всички граждани, така и от държавата чрез съответните трансфери“, съобщи Нанев, цитиран от агенцията.Той изтъкна необходимостта от допълнително здравно осигуряване и разви идеята за здравноосигурителни фондове, които да отговарят на определени условия. Според министъра частните фондове могат да започнат да работят не по-рано от 2011 г. Обмисля се вариант още от следващата година да се въведе доплащане. Той заяви, че има проучване, което показва, че пациентите са с нагласа да приемат такава такса, стига тя да е регламентирана.

„НАП хвана лъжливи заеми за 2.7 млрд. лв.“,информира „Сега“
Укриването на данъци е национален спорт за много народи, но българитеимат особен принос в полето на фиктивните заеми. Всеки втори българин,проверяван за несъответствие между охолен живот и ниски доходи, сеопитва да убеди данъчните инспектори, че поддържа висок стандарт благодарение на парични помощи от добри роднини и верни приятели.Това е констатирала Националната агенция за приходите (НАП).В НАП са изчислили, че според оправданията на съмнителните данъкоплатци заемите, раздавани между физически лица, са достигнали космическите 2.7 млрд. лева. Ако беше вярно, това би означавало, че на всеки икономически активен гражданин в страната се падат по над 35 000 лв. борчове, без да се броят банковите кредити. В същото време споредофициалнатастатистика средният българинът дължи само 59 лева.
„Сделката за Божурище глътнала 37 млн. лева“, разкрива „Монитор“
Скандалната сделка със замяната на летище Божурище глътнала 37 млн. лева от държавата, показа проверка на „Монитор“. Сумата идва от разликата на реалната цена на имота, която е 47 млн. лева, и тази, която са определили частните оценители – 10 млн. лева. Източници на „Монитор“ коментираха, че до Нова година ще бъдат повдигнати обвинения. Дотогава трябва даприключи разследването и да се установи кой има вина и кой не. От прокуратурата не се ангажираха с предположения, дали на скамейката на подсъдимите ще седнат и бивши министри. Ако обаче тяхната вина се докаже, те ще бъдат съдени за безстопанственост в особено големи размери.Частните оценители, които най-вероятно ще бъдат приведени под наказателна отговорност, са актували терена изцяло като „земеделска земя“, което не отговаря на истината. Върху него има бетонна писта с дължина 800 метра и ширина 30 метра., както и десетина масивни сгради. Намира се в близост до път, има ток и канализация. Все неща, които повишават цената на един имот. Оценителите явно не са забелязали тези неща и са актували терена като нива за 10 млн. лева. Експерти обаче коментираха, че по това време цената на терена от 1045 декара е била 47 млн. лева.
„Енергийната система на България може да поеме само 17% от заявените екоцентрали“, предупреждава „Дневник“
Енергийната система на България може да поеме само 17% от възобновяемите енергийни мощности, заявени като проекти, стана ясно на хидроенергиен форум за Югоизточна Европа, проведен миналата седмица край Варна.
В момента капацитетът на мрежата е максимум 1800 мегавата, съобщи ръководителят на отдел „Електрорежими“ в Електроенергийния системен оператор (EСО) Венцислав Захов. „До момента инвеститорите са заявили над 11 хил. мегавата нови вятърни и соларни паркове. Дори половината от намеренията да са истински и се изпълнят, трябва да се осигури огромен резерв от мощности, които да се включват, когато вятърните паркове не работят“, каза Захов.
Според него в момента липсват критерии за оценка кои от предложенията могат да се реализират. Един от вариантите е инвеститорите да внасят парична гаранция.
Заради зависимостта на възобновяемите мощности от природните условия (наличие на вятър, слънце и т.н.) системата трябва да компенсира при необходимост с други производствени централи. Тази роля могат да изиграят водните централи. Тяхното присъединяване към мрежата на НЕК обаче също е проблем, защото те обикновено се строят в слабо населени места с неразвита енергийна инфраструктура. Инвестициите на НЕК и ЕРП-тата в мрежата се контролират от енергийния регулатор, с който компаниите се оправдават за проблемите в системата. Поради липса на технически възможности те могат да откажат на инвеститорите да изградят електропроводи и тогава това става за сметка на компаниите. Често обаче НЕК и разпределителните дружества поставят и допълнителни условия при присъединяването или отказват.

Изготвил прегледа:
Венелин Йорданов – ИП „Популярна каса 95“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *