Преглед на икономическата тема в пресата

Спряха приема на документи по земеделска европрограма–пише Новинар
Фонд „Земеделие” временно спира да приема проекти по европейската програма за развитие на селските райони.
Причината за прилагането на тази мярка е заради липса на достатъчно експерти във ведомството, които да разглеждат и обработват проектите на стопаните. Според данни на фонда в момента 7400 проекта чакат заодобрение от фонда и ако приемът на нови документи продължи, те няма да могат да бъдат обработени в срок. Проекти няма да се приемат най-вероятно до средата на следващата година, коментираха от фонда.

Дянков: Влизане в еврозоната до края на мандата е наш приоритет– пише Дневник

Присъединяването на България към еврозоната е основен приоритет и това трябва да стане преди края на мандата на новото правителство. Финансовото министерство е започнало неформални преговори за влизането във валутния механизъм ERMII.

Дневник: Сделката за бившето летище Търговище може да бъде спряна

При продажбата на бившето летище Търговище на „Летище Търговище 2009“ ЕООД, собственост на 20-годишния Иво Красимиров Петров, са допуснати нарушения, е установила проверка на министърството на транспорта. Решение за продажбата на бившия аеропорт е взето в последните дни от мандата на предишното правителство.

Вадят 10 фирми от черния списък по САПАРД- пише Стандарт

Десет фирми ще бъдат извадени от книгата на длъжниците по САПАРД. Компаниите ще бъдат извадени заради данни от прокуратурата, че не са направили нарушения при изпълнението на проектите си. Допълнително да бъдат назначени служители за разглеждане на останалите 88 фирми, които все още са в списъка, е обещал главният прокурор Борис Велчев на среща със земеделския министър Мирослав Найденов.

Забраняват големи плащания в брой- е друго водещо заглавие в Стандарт

Плащането на големи суми в брой ще бъде забранено. За промяната, предлагана от Националната агенция за приходи, вече има подкрепа от страна на министри и депутати от ГЕРБ. Тепърва предстои да се уточни дали да се забрани плащането в брой на суми над 5000 лв. или 10 000 лв. Предлаганите от НАП мерки срещу сивата икономика ще бъдат разгледани днес от Консултативния съвет към агенцията. Данъчните поставяха въпроса за забрана на плащането на големи суми в брой и пред предишния кабинет и парламент, но мярката така и не беше подкрепена.

Бизнесът поиска свободен газов пазар – пише Сега

Българската стопанска камара поиска създаване на истински пазар на природния газ – фирмите да могат свободно да се договарят с доставчици и отделно за транзит с националната преносна компания „Булгартрансгаз“.

Най-много имотни измами ставали със съучастието на нотариуси – пише Новинар

Най-много имотни измами стават с участието и посредничеството на нотариуси. Според изследване, изготвено от социологически агенции по поръчка на ИПИ, България се нарежда на 14-о място от 21 страни в ЕС по отношение на удовлетвореността на потребителите от предоставяните им задължителни правни услуги при прехвърляне на недвижима собственост. Това означава, че качеството, нивото и сигурността на предоставяните нотариални услуги у нас не се оценяват високо.

Кризата е подминала една трета от фирмите – пише Новинар

Близо една трета от българските фирми не чувстват ефекти от кризата. Повече от половината анкетирани компании посочват, че не възнамеряват да правят съкращения сред персонала си. В около 40 процента обаче персоналът ще намалее. Близо 60 на сто от представителите на бизнеса очакват приходите им продажби през следващата година да се понижат. Около 12 процента пък предвиждат ръст на приходите си.

Изготвил прегледа:
Венелин ЙОРДАНОВ – ИП „Популярна каса 95“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *