Преглед на икономическия печат

„Кризата свали печалбите до санитарен минимум“, – пише на първата си страница „Дневник“
Кризата продължава да изяжда приходите на голяма част от българските публични компании, печалбите на някои от тях вече почти са изтрити, а други работят и на загуба. Това показват отчетите за полугодието на част от най-големите компании, търгувани на борсата. Средният спад на продажбите през второто тримесечие е около 30%, но има компании, при които той надхвърля и 60-70%. Печалбите им пък намаляват с над 65%. Най-засегнати са дружествата, изнасящи продукцията си в чужбина.
„Резервът за непредвидени разходи е изхарчен“, – пише „Класа“
Държавата остана без резерв за непредвидени и неотложни разходи към края на юни тази година. Почти цялата сума от предвидените за целта 590 млн. лв. е изхарчена преди встъпването на правителството на Бойко Борисов в длъжност, сочат данните на Министерството на финансите.
„България може да издаде нови еврооблигации“, съобщава „Дневник, като се позовава на интервю на вицепремиера Симеон Дянков.
„България може да емитира еврооблигации на международните пазари, за да финансира дупката в бюджета” – това заяви финансовият министър Симеон Дянков .”Ако пазарите се успокоят, България може да издаде книжата през следващите девет месеца“ – продължава Дянков и допълва че, размерът на емисията ще зависи от бюджетния дефицит. По думите му вече е започнала и подготовката на документите за кандидатурата за влизане в „чакалнята за еврозоната“ ERM II през ноември тази година. „Има голяма несигурност за това какво ще се случи в региона заради финансовата криза. Това няма да попречи на кандидатурата, но може да ускори скоростта на разглеждането й“, – завършва той .
„Похарчиха милиард за уюта на чиновници“, – съобщава „Стандарт“
1 млрд. лв. са похарчени за уюта на чиновниците само през първите шест месеца на годината, сочат данните на Министерството на финансите. Това са основно пари за бензин, ток, външни услуги, ремонти, медикаменти, консумативи, премии и други плащания на персонала. Въпреки кризата и призивите да се пести разходите на предишното правителство за издръжка на чиновниците са скочили с 256 млн. лв. спрямо първите шест месеца на 2008 г. За заплати и осигуровки на държавната администрация са похарчени 1,324 млрд. лв., което е ръст с 96 млн. лв. Чиновниците харчат повече пари, въпреки че приходите в държавния бюджет за полугодието са с над 1 млрд. лв. по-малко спрямо същия период на миналата година. В хазната до юни са влезли 12,9 млрд. лв., което е само 39,8% от плана за цялата година.

„Сривът в приходите от ДДС се ускорява“, – пише „Сега“
Държавата е събрала с 21% по-малко ДДС за първите шест месеца на тази година в сравнение с първото полугодие на 2008 г. В хазната са влезли едва 3 млрд. лв., което е с 825 млн. лв. по-малко. Това сочи бюлетинът на финансовото министерство за изпълнението на бюджета към 30 юни. Причината е сривът във вноса с около 50%.

Изготвил справката: Венелин Йорданов
ИП „Популярна каса 95“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *