Преглед на неделния печат

Зърнопроизводителите да не изчакват, а да продават, защото цените на житото ще падат въпреки заявения интерес от чужбина. Този безплатен съвет даде на фермерите земеделският министър Мирослав Найденов, който откри в събота ловния сезон в Ямболско.
Освен от Косово интерес към българската пшеница имало и от Йордания. Министърът подчерта, че тези, които са задържали зърното от миналогодишната реколта, вече са загубили. През тази година житото с по-добро качество е с 30 на сто повече.
Разгневени стопани на земи блокираха пътя за Видин
Людмила СТАНКОВА
Стотина собственици на земи блокираха за минути в събота по обяд главен път Е-79 край Видин. Недоволството на стопани от близкия град Дунавци, от други селища в региона, както и на собственици на земи от Монтанско и Ломско, се изля в гневен протест. Поводът е заграбването на земите им, които незаконно се обработват от фирми от Варна и Монтана – ЕТ „Деси-Светла Симеонова“ и „Златия агро“.
Предварително обявеното преграждане на шосето за 1 час не се случи. Хората отстъпиха пред аргументите на охраняващите ги полицаи. Така въпреки негодуванието си множеството освободи движението, което бе спряно само за 5 минути.
в. „24 ЧАСА“
Общинар от ГЕРБ продава незаконен алкохол
Буряна Божинова
Общинският съветник от ГЕРБ в Плевен Добрин Христов е въртял бизнес с незаконен алкохол в магазин, управляван от съпругата му Мая. От полицията потвърдиха за нелегалната търговия пред „24 часа“.
Депото с бутилки без бандерол е било ударено в петък при акция на Икономическа полиция с митничари и данъчни. От склада на дюкяна на централната ул. „Дойран“ са иззети 306 л алкохол, разпределен в 272 бутилки по литър и 17 – по два литра.
Качаков чист по документи за аферата с Малдивите
ИЛКО ВАСИЛЕВ
Съдът го остави в ареста
Комбинаторът на измамите с екскурзии до Малдивите и Корфу – 37-годишният пловдивчанин Венелин Качаков, е изтеглил събраните от мераклиите за пътуванията над 300 хил. лв.
Това е заявил пред съдия формалният собственик на псевдотуристическата агенция “ Еврохолидейз“ Георги Христов, на 25 г. Банковата сметка била на негово име, сумата обаче прибрал Венко Измамника, стана ясно в петък.
в. „СТАНДАРТ“
Морски пехотинец се ожени в крепост
Анна ГЕОРГИЕВА
Кмет венча янкито за перничанка в дома на болярина Кракра
Морски пехотинец стана български зет в крепостта “Кракра”. Американецът Антъни от Ричмънд се врече на перничанката Мина в дома на самуиловия воин, а вещо лице им бе кметът на града Росица Янакиева. Двойката е първата, която се осмели да се ожени в руините, използвани досега като историческа атракция, а наскоро и като сцена на рок концерт, на която се качи великият Кен Хенсли от „Юрая Хийп“. Специално за церемонията покрай стените на крепостта бе постлан бял килим, поръсен с цвят от рози.
Миро отстреля пет пъдпъдъка
Иван Иванов
Пенсионер се скри в храстите, улучиха го вместо гургулица
Пет пъдпъдъка е отстрелял министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при откриването на ловния сезон вчера. „Имаше слука – скромен бе земеделският шеф. – Аз ударих пет пъдпъдъка. Не е много, имал съм и доста по-добри постижения, но сега важното е да се спази традицията и да се открие успешно ловният сезон. Най-важното е, че всичко протече безопасно, без инциденти, което е основно мото на ловния сезон тази година и аз го обявих – освен успешен ловът да бъде и безопасен“ – обясни още Найденов.
в. „ТЕЛЕГРАФ“
ПРАВЯТ ХРАНИТЕЛНА БАНКА ЗА БЕДНИТЕ
Кабинетът обмисля създаването на хранителна банка, в която да отиват стоки, чийто срок за годност наближава да изтече. Оттам пък ще бъдат дарявани на социално слаби.
Това стана ясно от изявление вчера на земеделския министър. Той посочи, че остава отворен въпросът с ДДС за тези храни. В момента експерти от финансовото министерство обсъждат възможностите за освобождаване на търговците от ДДС върху стока, която е дарена в хранителна банка, както и предотвратяването на евентуални злоупотреби. Проблемът е, че даренията в България се облагат с ДДС, а за храните, които се унищожават в екарисаж, данъкът отпада.
ПОЛОВИНАТА УРНИ ИЗЧЕЗНАХА, КУПУВАТ НОВИ
Кабинетът дава 700 бона за 11 400 кутии
ПЛАМЕНА ДЖЕНЕВД
Половината от урните, нужни за вота 2 в 1 наесен, са изчезнали. Заради липсата им Министерският съвет пусна обществена поръчка за нови 11400 кутии.
„Това са допълващи бройки, тъй като толкова не достигат. Старите са били или изпочупени, или са изчезнали покрай транспортирането от училищата, където обикновено се настаняват избирателните секции, до складовете, в които се съхраняват до следващото провеждане на изборите“, обясни пред „Телеграф“ главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *