Преглед на печата 04.02.2009 г.

„Ще искаме газ без посредници. Очакваме от „Газпром“ преференциални цени или парично обезщетение“, пишеДума на първата си страница по повод посещението на президента Георги Първанов в Москва. „Настояваме за банкови гаранции и нова формула за изчисление на цените на газа“, допълва от своя страна вестник Класа. „Булгаргаз“ иска нов договор без Сашо Дончев“ е заглавието на Монитор по същата тема. „Нова закана срещу посредниците на „Газпром“ – кауза пердута“, коментира Дневник. „Боледува ли дружбата ни с Русия?“ е заглавието на коментара на Никола Кицевски в Труд. Според автора и сега, и незнайно докога в бъдеще ние сме енергийна колония на Русия. „Трябваше да поискаме поне извинение за газовата криза, преди да празнуваме Година на България в Русия“, е мнението на Генка Маркова в рубриката „Лични“ на 24 часа.
„Иде рецесия, но ние сме готови“ – това е становище на министър Николай Василев, който разговаря он-лайн с читателите на вестник Пари. „Икономическата криза е филтър, който пропуска само добре подготвените“, казва финансовият министър Пламен Орешарски в интервю за Новинар. Допуснахме изпреварващ ръст на заплатите спрямо производителността на труда – е подзаглавието на интервюто.
Труд и 24часа излизат с репортажи от Златица, където хората са в шок след убийството от маскирани лица на 37-годишен мъж при обир в дома му. „Едно ченге бди за цяла Златица“ е заглавието на репортажа в Труд. В рубриката „Позиция“ Анна Заркова отбелязва, че моделът „Дупница“ не е уникален – има и модел „Златица“ – един полицай на цял град. В полицейския участък са трима, но един седи на шефското бюро, а другият почива, докато третият дежури, допълва авторката.
Повечето вестници днес публикуват списък на фирмите, които правят сирене от растителни мазнини. „Погнаха всички 247 производители в страната“, пише Стандарт под заглавие „Шкембе плюс сухо мляко равно на сирене за 4 лева“ и дава пет съвета как да познаем добрата стока.
„След няколко месеца безплодни преговори фермерите ни започват протести по гръцки – с блокада на границите“, пише Сега на първата си страница и допълва, че според МВР акцията по затварянето на Дунав мост и граничния пункт „Илинден“ е незаконна.
„В Алма матер без изпит в 34 специалности“ е водещото заглавие от първа страница на Труд. При образуването на бала обаче младежите, които ще се състезават само с оценки от матурите, ще получават по-малко точки от тези, които държат изпити, предупреждава вестникът. „6 от матура = на 5 на изпит. Университетите дават бонус, ако се явиш на препитване“ е заглавието от първа страница на Стандарт, според който най-престижните ни университети са пратили матурите в девета глуха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *