Преглед на печата 04.03.2009 г.

България получи пореден жълт картон от Европейската комисия, пише Дневник. Този път Брюксел спря подписването на нови договори за водни проекти, финансирани по оперативна програма „Околна среда“, докато не бъде решен законодателно въпросът за собствеността на ВиК мрежите.
Дъмпинг сваля цената на хляба в много райони на страната, сигнализирали пред Труд хлебопроизводители. След като пловдивска фирма продаде хлебозавода и мелницата в Хасково, цената падна на два пъти. Както е тръгнало, до няколко месеца дребните фурнаджии ще фалират и пещите ще изстинат, признава председателят на браншовия съюз в Хасково Янчо Вутов.
Рязко вдигане на акциза планира Европейската комисия след 3 години. От 2012-та се предвижда да бъде приета единна ставка на налога за старите членове на ЕС, след като икономическата комисия на европарламента одобри предложението, пише 24 часа.
Рязко увеличение на споразуменията с обвиняемите през 2008-ма отчита Софийската районна прокуратура, пише Сега. През 2007 те са били едва 321, а през 2008 – 1124 или увеличение от 350%. Изданието цитира и изследване на Евростат, според което в разгара на световна икономическа криза България остава сред инфлационните рекордьори.
Българите масово пазаруват от американски интернет сайтове, показва проверка на Новинар. Стоките, поръчани онлайн от САЩ, излизат в пъти по-евтино, отколкото ако се купят от магазините в България. В момента сайтовете предлагат огромни отстъпки, които стигат до 70 процента.
Скок на тока с 10% от първи юли е ненормален, заявил министърът на икономиката Петър Димитров. Така той коментира искането на трите електроразпределителни дружества за вдигане на цените от лятото, пише Стандарт. Ако предложението бъде прието от държавния регулатор, киловатът ще набъбне до 20 ст.
Българският енергиен холдинг проучва възможностите за добив и доставка на природен газ от Иран, съобщил за Класа Димитър Гогов, член на Съвета на директорите на холдинга и изпълнителен директор на „Булгаргаз“. Той обясни, че дружеството вече е преговаряло с представители на иранската газова експортна компания „Най-джек“ за проучвания и добив на природен газ.
Близо 966 хиляди са нашенците, които разчитат на семействата си, на социални помощи и обезщетения или се трудят в сивата икономика. Броят на заетите е 3 милиона 486 хиляди. Това означава, че всеки четвърти българин в активна възраст не се труди, пише Монитор.
На фериботната връзка Варна – Кавказ, която беше пусната вчера, ще разчитат българските износители на вина, храни, лекарства, козметика и машини, пише Дума. От руска страна във Варна ще пристигат основно машини и съоръжения, суровини и горива.
Отстъпки от 10 до 30 %, по-дълъг срок за предварителни записвания и разнообразие на продуктите са спасителните мерки, с които туристическият бранш ще се опита да спаси лято 2009, пише на първата си страница вестник Пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *