Преглед на печата 06.03.2009 г.

Перник, Пловдив и София са най-запрашените градове в България, пише Труд. Рекордът е на Перник, където средногодишната стойност на фини прахови частици е 92 микрограма на кубически метър. Данните са от Изпълнителната агенция по околна среда. Според европейските норми, средногодишното замърсяване с фини прахови частици, на което можем да бъдем изложени, е 40 микрограма.
3 месеца преди официалния старт на предизборната кампания БСП предприе мащабен десант из страната, въобръжена с кошница обещания за социално благоденствие, четем в Сега. Флагманът отново бе социалния министър Емилия Масларова, която откри срещите на кабинета с народа с визита в Смолян.
Високата инфлация, последната преграда по пътя на България към еврозоната, е пред падане още тази година, коментира в статия от първа страница Дневник. Единственият критерий, на който страната ни все още не отговаря за приемане на единната валута, е на път значително да се понижи в следващите месеци, коментира изданието.
Монитор пише за изказването на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, според когото намеренията на електроразпределителните дружества за увеличаване на тока с 10 на сто от 1 юли няма как да се реализират.
Стандарт допълва, като цитира Шушулов, – Ако токът все пак се увеличи, то ще бъде съвсем малко. ЧЕЗ може да запази тримесечното отчитане на електромерите, но само ако от 1 април свали цената с повече от 2 лв на мегаВатчас, е казал още Шушулов.
С огромна брадва и калашник ходел на работа митничарят Иван Конов от граничен пункт Калотина, пише 24 часа. Известният с прякора „Рейнджъра“ Конов демонстративно трупал на масата пред проверяваните коли също метални тръби или ножове. „Нееднократно сме били свидетели на грубото и често пъти брутално отношение на Конов към пътниците“, твърдят негови колеги.
Да се разширят правомощята на хората, връчващи призовки, както и да облекат униформи, препоръчва комисията към Висшия съдебен съвет, която следи делата на специален отчет, научаваме от Новинар.
Заради липсата на пари и невъзможността да си погасяват кредитите, фермери започнатха масово да разпродават собствеността си, пише Дума, като се подзовава на съобщение от Асоциацията на млекопроизводителите. Според асоциацията, миналата година повече от 20 хиляди фермери са фалирали.
Европейската централна банка намали основния лихвен процент до рекорден минимум от процент и половина и прогнозира 2.9% спад на брутният вътрешен продукт в еврозоната през тази година, предупреждава Пари.
Под заглавие „Бившите СИВ икономики: полъхът на заразата“, седмичният вестник Гласове публикува анализ на престижното издание Икономист. Според авторите на статията, неволите на източна Европа не са неуправляеми, но досега те не са били управлявани. Резултататът може да бъде катастрофален.
Сто дами въртътят 26 трилиона долара, пише друг седмичник, Политика. Изданието има предвид стоте най-влиятелни жени в света, според класацията на Форбс. Независимо какъв пост заемат и в коя страна, тези жени са загърбили всички други свои страсти само и само да управляват огромни корпорации или цели народи, коментира изданието.
Тема от още един седмичен вестник – 168 часа: Дело за източване на ДДС ще започне до месец срещу бизнесмена Арбен Хавальов, съобщил за изданието окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *