Преглед на печата – 10.03.2009 г.

С 10% по-високи такси за обучение искат част от висшите училища, стана ясно в първия ден от 15-ата кандидатстудентска борса, която беше открита в София, пише „Сега“. Сумите, които първокурсниците ще трябва да плащат наесен, трябва да бъдат одобрени от правителството. В някоивисши учебни заведенияще бъдат увеличени и таксите за явяване на изпит.

Сиренето и кашкавалът ще се произвеждат само от кондензирано мляко с добавена растителна мазнина поради недостиг на качествено мляко. Това заявили производители от цяла България пред „Новинар“. Те настояват и да бъдат увеличени субсидиите за мляко, допълва изданието.

Вестник „24 часа“ публикува интервю с прокурора Росен Димов, според когото бухалките ще се върнат заради кризата. Той допълва, че има опасност да се увеличат кражбите на коли и от апартаменти. Смятайте си добре бюджета, ако вземате заем от лихвари, предупреждава още прокурорът.

Родните джебчии минаха на кредитни карти, пише „Стандарт“. В кризата все по-малко са хората, които носят пълни с пачки портфейли. Затова и апашите пребъркват портмонетата, за да се доберат до кредитни и дебитни карти, разкрили от МВР.

За валутна паника в Балтика пише на първата страница на „Дневник“. Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че очаква тези икономики да се възстановят през 2010 година, покрепени от ниските лихви и мощните антикризисни програми на държавите.

Европейски чиновници, изпратени от страните членки или от самата комисия ще дебнат нашите чиновници и ще се позиционират трайно у нас, пише „Монитор“, като цитира изказване на премиера Сергей Станишев, по време на работна среща, на която беше обсъден екшън планът на правителството преди следващия евродоклад през юли тази година.

Сделката за закупуването на футболен клуб ЦСКА от „Титан – АС“ ще бъде приключена до края на май, разкрили пред „Класа“ източници близки до преоворите. Според изданието дотогава се очаква да се изчистят и финансовите взаимоотношения на клуба от Борисовата градина и металургичния комбинат „Кремиковци“.

Кризата със софийският боклук отекна чак в Оман, пише „Труд“. Оказва се, че султан Кабус бен Саид държи в ръцете столичните отпадъци. Изданието уточнява, че притежателят на „Новера“, британският фонд „Икуест Инвестмънт Болканс“, е с нов собственик от януари. Сега мажоритарен акционер в дружеството е оманският султан.

София най-сетне се реши да прекрати договора с консцесионера по чистотата „Новера“, пише „Дума“. Това стана след поредната кризисна ситуация с боклука на столицата.

„Пари“ информира, че по предложение на кмета Борисов, Столичният общински съвет единодушно е прекратил концесията за събиране на отпадъци с ДИТЦ и „Чистота“. Съветниците решиха да бъде създадена общинска фирма за сметосъбиране и почистване на София, допълва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *