Преглед на печата

Друг източник от „Лукойл“, потърсен вчера от изданието, е отказал коментар, но е посочил, че днес вероятно ще има повече подробности. Пред БНР единствено търговският представител на „Петрол“ Иван Костадинов коментира, че това би било „много неприятна новина“.
Бюджетните заплати и пенсиите да останат „във фризера“ и през 2012 г., предвижда тригодишната бюджетна прогноза за 2012-2014 г. на финансовото министерство, цитирана от 24 часа. В документа са предвидени две индексации на доходите – през 2013 и 2014 г., съответно с 5 и 7%.
Данъчните са уведомили министъра на финансите, че очакват да съберат с 570 млн. лв. по-малко приходи от възложените им за годината, пише Сега, като цитира анализ на Националната агенция за приходите. Проблеми има с почти всички налози, но най-голям недостиг се очертава при данък печалба и при социалните осигуровки.
Обществени поръчки на стойност 37 млн. и 300 хил. лв. е затлачила властта през последните година и девет месеца, е показала проверка на Република. Най-честото нарушение е процедура на договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки.
Адвокатски фирми предлагат да уредят разсрочване на всякакви борчове срещу 10% от цялата сума на дълга, отбелязва Стандарт. Те са много търсени, защото спират тормоза на събирачите поне за 5 години и често успяват да оборят част от задълженията.
Закон за фалита на физическите лица обсъждат родните банки, съобщава в интервю за Новинар финансовият експерт Мария Русева. Тази година трябва да се видят първите стъпки за излизане от икономическата криза у нас, прогнозира Русева.
Вестник Класа цитира проучване на Българската търговско-промишлена палата, според което всяка седма фирма е склонна да приеме административно увеличение на заплатите с цената на съкращения на персонал. Почти половината служители, от своя страна, предпочитат да запазят работното си място, вместо да получават по-високо възнаграждение.
Работодателите не се интересуват от инфлацията и плашат със съкращения и увеличаване на сивия сектор, коментира Дума.
Фиксираният наем в моловете постепенно ще бъде премахнат, като в нови обекти в провинцията вече се предлага наем, който е само процент от оборота, каквато е практиката на Запад, отбелязва Пари. Наематели ежедневно напускат търговските центрове заради ниски обороти и високи наеми, допълва изданието.
За да се спестят пари от излишна администрация броят на елитните университетски болници в София може да бъде намален от 18 на 7, пише Монитор. Проектът е на ректора на медицинския университет проф. Ваньо Митев и до дни ще бъде внесен в образователното министерство.
Бум на фалшиви банкноти от 50 лева засякоха банкови експерти, пише Труд. Новите имитации са на път да изместят двайсетолевките в класацията на най-преправяните български пари и е почти невъзможно хора без специална подготовка да разпознаят суперфалшификата, коментират специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *