Преглед на печата

Проучване на вестника показва, че от фактура за 224 лева едва 111 са за самия ток. Останалите 113 са добавки за високоефективно комбинирано производство, такси за допустимост, пренос и други плащания.
Търговията на частни лица с медни жици, кабели и елементи от инфраструктурата се „вихри необезпокоявано“, въпреки забраната, твърди ТРУД. От началото на година в столицата са откраднати над петстотин капака на улични шахти, а електроразпределителните дружества търпят загуби за милиони левове от кражби на проводници. Същевременно никъде в Закона за управление на отпадъците не е посочено какво е това отпадък от бита и какво – не, отбелязва ТРУД.
„Армията от чиновници, магистрати, военни и полицаи се разраства“ с над 6 хиляди за първата пълна година от управлението на ГЕРБ и вече наброява повече от 131 хиляди, пише СЕГА. „Правителството е забравило намеренията си да ореже привилегиите“ на висшите държавни служители, които са осигурявани от хазната, пише изданието, като се позовава на справка в НОИ. Съкращенията в държавната администрация вече са 12 процента, а в общините са почти нула, твърди вицепремиерът Симеон Дянков пред СТАНДАРТ.
„Нов иск пред Конституционния съд застрашава изборите“ наесен, пише СЕГА. Вестникът се позовава на депутата от БСП Мая Манолова, която твърди, че партията й ще сезира съда, ако ГЕРБ не се съобрази с препоръката да намали от 10 на 6 месеца срока на уседналост за местните избори. Йорданка Фандъкова е „изключително успешен кмет“. „Това е и добрият бъдещ кандидат“, твърди вицепремиерът Цветан Цветанов пред 24 ЧАСА.
Над 18 хиляди софиянчета са кандидатствали неуспешно за детско заведение. В същото време 15-20 детски градини в столицата са отдадени изцяло или частично под наем на частни фирми и фондации, пише ДУМА. В градини са се настанили данъчни, социални и общински служители. Шейсет общински терена, отредени за детски заведения, не са използвани за целта, отбелязва вестникът.
„Няма български гражданин, който да смята за справедлива“ присъдата срещу енергийния бос Христо Ковачки – три години условно за доказана злоупотреба с 16 милиона лева, твърди Цветан Цветанов. В интервю за 24 ЧАСА вътрешният министър споменава и Марин Стоянов, като организатор на престъпна мрежа в Германия, пуснат на свобода от софийския апелативен съд. Цветанов задава въпроса: „знае ли се кои са тези трима съдии, които работят против авторитета на цялата правораздавателна система и държава“. Съдиите трябва да вземат решение от вътрешна убеденост, а не под въздействието на интереси, които не могат да бъдат обяснени пред обществото, препоръчва министърът.
Присъдата срещу Ковачки, наред с тези срещу бившата данъчна директорка Мария Мургина и ексшефа на „Кремиковци“ Александър Томо, ще бъдат оценени положително в мониторинговия доклад на Европейската комисия през юли, твърди МОНИТОР, като се позовава на източници от съдебната система и от Брюксел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *