Преглед на печата

„Един боклук излиза, друг боклук влиза.Така бившата посланичка на САЩ Нанси Макълдауни е озаглавила свой доклад от 2 юни 2009 г. за предстоящите тогава у нас (на 7 юни и 5 юли) избори за Европарламент и за Народно събрание. Документът се появи в сайта „Биволъ“, който го е получил от „Уикилийкс“.“Намерени в превода“Няма грешна в превода – Garbage Out, Garbage In e нарекла грамата си Нанси Макълдауни, посланик на САЩ в изборната 2009-а. Garbage значи боклук, според речника – отпадъци, нечистотии. смет, бунище. нещо, което е негодно за употреба. Нещо, което предизвиква желание да бъде изметено, изхвърлено, заличено. „Боклук“ е казано по адрес на българските депутати. Вярно е, че мнозина от тях гледат частния си интерес. Лобират. Купуват избиратели. Но едва ли всички са боклуци и едва ли ги има само в българския парламент. Да, експресивно кратко и крайно грубо се е изразила г-жа Макълдауни, която бе около година в София и бе изпратена с орден,, Стара планина“. Но тогава и „Уикилийкс“ го нямаше даже…в. „24 ЧАСА“ „Слагат на етикета на шунка и филе колко вода има“Ако има добавена течност с тумблери и шприцове, Мислят да въведат стандарт и за тях Държавата ще променя наредба, за да вкара изискването на етикетите на шунка и филе при добавяне на вода да пише колко е тя. Това обяви шефът на агенцията по храните Йордан Войнов пред „24 часа“.в. „СТАНДАРТ“ „Пепел пълзи към Европа“Авиокомпаниите нащрек заради нов вулкан в ИсландияПепел от изригнал вулкан може отново да затвори небето над Европа за самолети. Точно година и пет седмици след като исландският Ейяфятлайокутл провали над 100 000 полета и заклещи милиони пътници по летищата, нов кратер на острова избълва дим. Гримсвьотн закри слънцето и посипа със сив прах няколко града. Столицата Рейкявик затвори въздушното си пространство. Авиокомпаниите да са нащрек, предупреди службата за сигурност на въздухоплаването „Евроконтрол“. Метеоролозите не изключват още утре облакът да достигне Северна Шотландия и Великобритания, а в четвъртък да е над Франция и Северна Испания, съобщи Ройтерс. В момента вятърът духа на север към Гренландия, но е възможно да се обърне.  Ако се наложи да затваряме небето, това ще бъде за много по-кратко и няма да има толкова отменени полети, увери генералният директор на Ръководство „Въздушно движение“ у нас Деян Динев.“Цакат ни с цацата“Кръчмари надуха цената на цацата за първите гости на плажа във Варна. Доволни, че не плащат за чадър и шезлонг край морето, хората напълниха капанчетата край брега. Там обаче се оказа, че порция риба за народа е от 3,50 лв. нагоре, което е поне с левче повече от миналото лято.“30 лева такси за бала“Таксиметровите шофьори в Пловдив вдигнаха тарифата за абитуриентите. 30 лева искат те, за да ги закарат на бала. На стъклата си стоят старите тарифи, но в края на пътуването бакшишите обявяват нови – празнични. Прехвърлянето от едно заведение в друго струва 10 лв. независимо от разстоянието.в. Стандарт – стр. 1
в. „ТЕЛЕГРАФ“ „Гръцки комари убиват кучетата ни“Смъртоносна болест мори кучетата у нас. Пренася се чрез ухапване от комари, които се срещат често в Гърция и Турция. Бум на заболяването дирофилария има в Бургас, заразени животни са регистрирани и в София и Пловдив. Болестта не се предава на хора. След като комарът ухапе животното, в организма му започват да се развиват ларви на червеи. Паразитите се придвижват до сърцето, където започват да се множат. Чума мори пък котките у нас. Те вдигат до 40 градуса температура, повръщат, нямат апетит.
в. „МОНИТОР““Болници точат НЗОК с техника за милиони“България с три пъти повече компютърни томографи от ФранцияПациентите са по-малко от капацитета и поддръжката не е ефективнаЛечебни заведения точат Националната здравна осигурителна каса  (НЗОК) с техника за милиони, чиято покупка се финансира от държавния бюджет или със средства от еврофондовете. Апаратурата е модерна, но работи на половин капацитет и не е ефективна. Само на територията на 18-те университетски болници в столицата, които са в карето между улиците „Св. Георги Софийски”, „Акад. Иван Гешов”, „Здраве” и булевард „Пенчо Славейков”, е струпана скъпа медицинска техника за дублиращи се изследвания и терапии, която може да обслужва цяла България, разкриха медицински мениджъри пред „Монитор”. Един от примерите сочи, че скенерите в карето на осемнадесетте университетски болници пък са 7, но са натоварени едва до 25% от капацитета им.Апаратура, която е както за диагностика, така и за лечение, е концентрирана в периметър по-малък от 4 км. Тя не работи на пълна мощност, тъй като е предвидена за огромно натоварване но на практика няма толкова пациенти, колкото може да поеме, разказа директорът на Университетската специализирана болница за активно лечение „Свети Иван Рилски” Дечо Дечев. Така тя не само че не успява да донесе печалба на собствениците си – лечебните заведения, но те не могат да си възвърнат парите за покупката и за консумативите, коментира д-р Дечев.Между 150 000 и 200 000 лева излиза поддръжката на въпросната техника на година. Около 2500 лева е само таксата за абонамент „техници” за някои от апаратите, изчисли той и обясни, че става дума за компютърни томографи, ядрено-магнитни резонанси, рентгени, скенери и лабораторно оборудване. В повечето страни от Европейския съюз, за да се постигне икономически ефект, като се запази добро качество на диагностика и лечение на пациентите, парите на здравноосигурителните фондове, какъвто у нас се явява Националната здравноосигурителна каса, не се разпиляват за поддържане на звена и структури, както и на апаратура с дублиращи дейности, обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.За най-оптимално изразходване на средствата за медицинска техника според световните стандарти на население от 1 милиона души се полагат максимум 10-11 компютърни томографа. На толкова население в Унгария, Полша, Великобритания и Франция се падат 7. В София с население от 1,5 млн. души  вместо 12 томографа има над 25 като само в карето на осемнадесетте университетски болници те са 7. В това число не влизат тези на частните лечебни заведения наоколо, които също получават пари за изследвания от Националната здравноосигурителна каса по сключени договори. На 1 милион души ядрено-магнитни резонанси в Полша се падат 1,9, в Унгария – 2,6, в Чехия – 2,8, а във Франция – 3,2.
в. „ЗАСАДА““УЕФА дебне под лупа четири мача“Истинска драма се очертава за последния 30-ти кръг в „А“ група, когато се очаква да се реши кой отбор ще завърши на 4-то място в крайното класиране и ще играе в Лига Европа. Това, разбира се, ще стане, ако ЦСКА победи в сряда „Слабия“ и влезе В евротурнирите като носител на купата на страната, а не като трети В крайната подредба. В такъв случай, четвъртият В класирането ще получи квотата за Лига Европа. Към този момент двата „Локомотив“-а от София и Пловдив разделят четвъртото място с разни показатели, а зад тях с реални   шансове  са   „Черноморе“   и   „Берое“.   На „Локо“ (Сф) им предстои мач със „Славия“, а пловдивчани играят с „Черноморец“. „Берое“ и „Черно море“ пък играят директно един срещу друг. Поради това стечение на обстоятелствата   УЕфА   ще следи    изключително старателно В тези заключителни три срещи да няма уреждане или купуване на мачовете. Както е ясно, досега на няколко пъти  евроцентралата съобщи, че родният футбол се следи изключително внимателно, а доста от мачовете   от   всички групи се проверяват за уреждане.в. „МЕРИДИАН МАЧ“ „Левски взима новия Дембеле от Испания“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *