Преглед на печата

„Мисли глобално, говори български“ – така е озаглавена рубриката „Позиция“ на „Труд“. Трима български официални представители говориха на английски точно на тържество за Деня на славянската писменост и култура“, пише авторът Георги Шарабов и отбелязва, че в същото време, специално за България, Гугъл изписа името си на кирилица.
Под заглавие „Темане в Рим“ „Дума“ пита в коментара си на първа страница защо от десетилетия на 24 май – празник на българската духовност, на българщината, видните ни политици заминават за Рим, за да целуват ръка на папата.
„Нашите политици хал хабер си нямат, че пътят към успешната им реализация минава през културата“ – това казва режисьорът Иглика Трифонова в интервю за „24 часа“.
„Близост до народа не се показва с диалектна реч“ – така е озаглавено интервюто във вестник „Сега“ с етимолога от Института по български език на БАН Христина Дейкова. „Труд“ отбелязва, че етническият мир е бил тема на 24 май.
На страницата си „Наблюдател“ „Сега“ публикува два коментара по темата: „Вай, вай, вай! Етническият мир?“ на Димитри Иванов и „За пионките в ръцете на политици, занимаващи се професионално с провокации“ на Елена Кодинова.
Над 6 хиляди души искат имунитета на Сидеров“, гласи заглавие на „Дума“. „Ако забранят „Атака“, друг ще обере парсата от национализма“, смята Георги Даскалов в коментар в „Стандарт“, озаглавен „Волен като Саркози“. „Сокола и Волен се карат, Бойко печели“ – така е озаглавено интервюто в „Стандарт“ с историка Георги Марков. „Ядосаните на ДПС и „Атака“ наесен ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, смята академикът.
„Над 40 на сто от българите, които могат – не работят. Незаетите са четири пъти повече от официално безработните. Плащащите данъци и осигуровки намаляват“, съобщава „Дневник“ на първа страница.
„Монитор“ изчислява, че за ден почивка държавата губи 306 милиона, като най-потърпевши са индустрията и банките. В „Монитор“ можете да прочетете интервю с новия министър на транспорта Ивайло Московски, който обещава железниците ни да станат европейски до 2 – 3 години. „Вдигат парите на чиновници“ гласи заглавието на първа страница на „Република“. Дирекции към Министерския съвет, които не са отчели резултати, взимат с хиляди повече, показва справка на изданието.
„Българите се превръщат в проблем за Германия – нашите работят при условия, при които никой друг няма да си мръдне пръста“, пише „Новинар“ на първа страница.
„Икономичните крушки харчат повече ток от написаното“ – това е заглавието на първа страница на „24 часа“. „От 258 енергоспестяващи лампи само при 26 информацията на етикета за мощността отговаря на заявения светлинен поток, показва проверка на дирекция „Надзор на пазара“, пише вестникът и заключава: „Яко ни лъжат с икономичните лампи“.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *