Преглед на печата

При смяна на адрес в общината предавайте копие на нотариалния си акт, но заличете всички данни в него освен вашите имена, ЕГН и адреса наимота. Това съветва Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни, след въпрос на „Труд“ по сигнали на читатели.От 23 май т. г. всички граждани, които сменят адреса си, са длъжни  не само да покажат оригинален документ за собственост в служба ГРАО, но и да оставят копие от него, което ще се пази в продължение на 5 години в общината.Законовата промяна предизвика вълна от недоволство сред гражданите, които се страхуват от имотни измами. Нещо повече -така общините ще съхраняват по две копия от нотариалните актове, тъй като документи за собственост се събират и от общинските данъчни служби заедно с декларациите за придобиване на имот. Това противоречи на принципа администрацията да иска от гражданина даден документ само веднъж. „Заради недобросъвестни и користни хора страдатвсички. За да спазите закона, давайте копия от нотариалните си актове, но със заличени данни“, съветва Венета Шопова, шефка на КЗЛД. Всичко освен информацията за собственика и адреса може да бъде задраскано или „забелено“, защото няма отношение към регистрацията.Общинските служби по гражданска регистрация ще изискват и копия от договорите за наем, които предоставят хората, които живеят на квартира. Ще се пазят и нотариално заверените съгласия на собствениците в техните домове дасе настанят близки или приятели. Представянето на нотариален акт бе въведено през януари т.г. с Изборния кодекс, за да се избегне регистрирането на десетки избиратели на един адрес. Хората трябваше само да покажат акта за собственост. През май т.г. в Закона за гражданската регистрация бе добавено изискване да се оставя копие.„Ще правим изненадващи проверки в общините как съхраняват документите“, закани се още Венета Шопова.“Мащехата на компютъра“Пламен ЕНЧЕВТърговският регистър не работи. Хиляди фирми са блокирани. Имало компютърен проблем. Информационната система наздравната каса работи наполовина. Другата половина не е готова. А тамтрябва да са данните за контрола на парите за здравеопазване.Страната, дето се тупа вгърдите, че е родина на бащата на компютъра, съзнателно или не затъва в софтуерни и хардуерни проблеми. Помните ли колко време чакахме да се вържат масивите на НАП и митниците? А връзката между КАТ и общинските данъчни служби си е все още мечта. Нямало съвместимост на системите! И компютри от НАСА да бяхме докарали, пак нямаше да ги съвместим с пословичното бюрократично нежелание да има контрол и пълна прозрачност на парите в държавата. Компютър рушвет взема ли?
в. „24 ЧАСА“ „Мишо Бирата оценен на 100 млн. лв.“Бизнесът на Мишо Бирата е оценен на 100 милиона лева. Това е сумата, която вдовицата на починалия от инфаркт бизнесмен Ева търси чрез назначения от нея финансов одит.Фирмата на Михаил Михов „ММ холдинг“ държи бирените фабрики във Варна, Мездра и Русе, както и цех за пиво в Силистра. Михов притежава част от винзавода „Димят“ във Варна, хотел „Дунав плаза“ в Русе и бивша резиденция в дунавския град.Според анализатори бизнесът на Михов му е носел по 2 милиона приходи на месец. Те обаче не можели да покриват натрупаните от него дългове, които били 150 милиона лева. Вдовицата му Ева Михова обаче отрече за тях.Други източници сочеха, че Михов е вложил в трезори на швейцарски банки 60 тона злато.Твърдеше се дори, че бившият шеф на баскетфедерацията е натрупал баснословни суми от търговия с оръжие. Самата федерация също била с дълг от 1 милион лева.До редакционното приключване на броя Ева Михова не вдигна телефона си за коментар.в. „СТАНДАРТ“ „Баровците с първи плаж“Софиянци с бентлита задръстиха Слънчев брягСтоличният хайлайф се изнесе на морето. Бентлита и мерцедеси задръстиха паркингите в Слънчев бряг, където снощи се откри сезонът. Най-голямата навалица бе за място в дискотека „Час пик“ и баровете „Бедрум“ и „Планет“. Милионерски синчета напълниха курорта за първия си плаж на родното море.в. „НОВИНАР““Българчетата завършват училище все по-неграмотни“в. „ДУМА““Маниери“Наталия ГерговаМожеш да лъжеш много хора за малко време, малко хора за много време, но никога много хора за много време. Тази максима е многократно доказвана. Затова просто да се чуди човек защо му трябваше на Бойко Борисов да се опитва да ни вкарва в заблуждението, че обича хавански пури, ами честно не си призна, че си мечтае за старата изпитана марка „Булгартабак“. И толкова е обсебен от тази мечта, та чак иска да я превърне в реалност и да си я гушне силно в прегръдките. На всяка цена. Впрочем не на всяка, а на изгодна цена
.в. „СЕГА““Слабите оценки на матурите намаляха близо два пъти“Ванина СтояноваДвойно по-малко абитуриенти в сравнение с миналата година ще се явят на поправителна сесия на матурите наесен заради двойка на зрелостните изпити. Това показват резултатите от тазгодишната кампания, огласени вчера от просветния министър Сергей Игнатов. Поне една слаба оценка са получили 7000 младежи, които няма да вземат диплома за средно образование. Миналата година двойкаджиите бяха почти двойно повече – 13 205.Просветното министерство отчете редица статистически успехи, но въпреки тях структурните проблеми на системата остават – делът на децата без елементарни познания по български език и литература например не се променя съществено. Все още не е преодоляна и огромната разлика между традиционно „добри“ и „лоши“ области – за поредна година учениците от София-град, Стара Загора и Пловдив са с най-високи постижения, докато връстниците им от Разград, Търговище и Шумен са с най-ниски. Освен това намалението на двойките се дължи основно на „бягство“ на зрелостниците от изпита по география. Миналата година бяха скъсани над 35.8% от явилите се и тази година 8000 младежи се насочиха към други предмети.Двойките по български намаляват от 3153 на 2391 при 63 741 явили се на изпита. Отлична оценка – над 5.50 са изкарали 21% от децата, като тук също има увеличение. Положително движение има и при тройките. Така за пръв път, след като се въведоха матурите през 2008 г., делът на децата без елементарни познания по основния предмет пада до около 20%. Миналата година в тази група попаднаха 16 301 ученици, а сега са 12 931. При ниските критерии, заложени в скалата за оценяване, броят им остава тревожно висок.Може би най-положителната новина от матурите е повишеното участие при последната задача на изпита по български – писането на текст, който тази година беше по стихотворението „Книгите“ на Атанас Далчев. Празни листове са предали 30% от явилите се, в предишните три години текст не са писали 40% от абитуриентите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *